El futur dels diputats empresonats acapara la primera reunió de la mesa del Congrés

Batet insisteix que la responsabilitat última de suspendre'ls del càrrec recau "en exclusiva" sobre el Tribunal Suprem.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, en una compareixença aquest dimecres
La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, en una compareixença aquest dimecres / Ballesteros (Efe)

La mesa del Congrés es reuneix aquest dijous a les 12:30 hores per a debatre com gestionar el futur dels quatre diputats catalans empresonats preventivament per un delicte de rebel·lió. La cita servirà perquè els grups polítics que integren l'òrgan de govern de la cambra baixa puguen manifestar les seues opinions i discutir quins passos s'han de donar ara per a resoldre la situació d'Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez. 

Encara que es debata l'assumpte, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ja va dir el dimecres que la decisió última recau "en exclusiva" sobre el Tribunal Suprem. En una compareixença després de comunicar-li la constitució de la cambra al rei Felip VI, Batet traslladava al Suprem la responsabilitat de suspendre del seu càrrec els quatre polítics independentistes. 

Segons va explicar, el primer que va fer només prendre possessió del càrrec va ser enviar un escrit al Tribunal en què sol·licitava que aclarira a la cambra en quina situació queden els diputats empresonats si s'aplica la llei processal i com afecta això l'exercici del seu mandat. La presidenta del Congrés justificava aquest moviment perquè entén que el Suprem és l'òrgan competent per a enjudiciar les conductes de les persones que estan en presó preventiva.

Alhora, la Fiscalia demanava al mateix Tribunal, encarregat de jutjar el procés independentista, que ordenara al Congrés i al Senat aplicar immediatament l'article 384 de la llei d'enjudiciament criminal i suspendre dels càrrecs els cinc parlamentaris presos que han pres ja possessió del seu escó. A banda dels quatre diputats, la petició afecta també el senador Raül Romeva. Tot i això, la cambra alta no té previst abordar la suspensió del senador d'Esquerra Republicana fins a la setmana que ve, quan se celebrarà la següent reunió de la mesa, presidida per Manuel Cruz i amb majoria absoluta dels socialistes. 

La suspensió de Junqueras, Rull, Turull i Sànchez aplanaria el camí perquè Pedro Sánchez siga investit president del govern espanyol, ja que es rebaixaria el llindar de la majoria absoluta a 174 vots, o a 175 en cas que Junqueras renuncie a l'acta si és triat eurodiputat el 26 de maig. 

Polèmica per la jura del càrrec

Les fórmules utilitzades pels diputats independentistes per a jurar el càrrec i acatar la Constitució també ha sigut un focus de polèmica. PP, Ciutadans i Vox no les consideren vàlides i, per això, han demanat que se'n revise la legalitat. 

També et pot interessar

stats