El futur de les diputacions provincials, a debat en el Congrés
El PP proposen reforçar-les i Compromís substituir-les per les mancomunitats de municipis.
Diputacions sí, o diputacions no? Les dues visions antagòniques sobre l'òrgan provincial prenen la paraula aquest dimarts en el Congrés, quan la Comissió de Política Territorial votarà les iniciatives del Partit Popular i Compromís sobre les diputacions. A favor de reforçar-les els primers; partidaris d'eliminar-les els segons.
La proposta del PP les considera òrgans fonamentals per a "promoure la cohesió social" i prestar serveis en els municipis més menuts. Una garantia de supervivència del món rural i de l'igualtat de drets dels ciutadans, amb independència d'on residisquen.
En conseqüència, insta el govern espanyol a reforçar les corporacions provincials, aportant les "millores necessàries per a una major eficàcia i eficiència en la gestió i prestació dels seus serveis" en reconeixement de la seua "imprescindible labor". D'altra banda, nega que suposen una càrrega econòmica, ja que la majoria es troben en superàvit.
Substituir les diputacions per mancomunitats de municipis
En els antípodes se situa la proposta del Grup Compromís. La formació valenciana considera les diputacions provincials una rèmora de l'estat centralitzat del segle XIX i un "pesat entramat institucional totalment prescindible" que només mantenen huit de les 17 autonomies. A partir d'aquesta argumentació demana a l'executiu central que modifique la legislació per a facilitar que les comunitats autonòmes eliminen aquests organs provincials i dissenyen "la seua pròpia estructura de govern territorial en el marc de l'article 141 de la Constitució".
I com a alternativa, en el centre d'aquesta nova estructura de representació territorial, ubiquen les mancomunitats de municipis. Una agrupacions municipals per a la prestació de serveis de proximitat per a la qual demanen "un finançament adequat que enfortisca l'autonomia local i la proximitat de la presa de decisions a la ciutadania".