Fran Ferri reivindica les fites del Botànic i confirma la voluntat de Compromís de reeditar el pacte

Defensa la fi de les diputacions provincials i anuncia que Compromís demanarà, a l'executiu de Sánchez, la gestió de les rodalies.

El síndic de Compromís en un moment de la seua intervenció a les Corts
El síndic de Compromís en un moment de la seua intervenció a les Corts / @compromis

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha reivindicat, en el seu discurs del debat de política general a les Corts Valencianes, les conquistes de l'acord del Botànic i ha confirmat la voluntat del seu grup de reeditar el pacte per continuar avançant "en la millora de la vida dels valencians i les valencianes".

Ferri ha manifestat que "el Botànic no és un eslògan que fa bonic o una simple coalició de govern" sinó "un instrument que tenim els valencians i les valencianes per a superar anys de retalls, d'injustícies i de corrupció", un instrument que ha establit com a prioritat clara "les persones i el seu dia a dia". En conseqüència, ha assegurat que Compromís tornarà a signar el pacte de govern "si tornem a guanyar a la dreta i al passat en les urnes". Una voluntat ferma que ha contraposat als dubtes manifestats, tant en l'origen del pacte com en les últimes setmanes, per alguns dirigents socialistes. 

El portaveu de la coalició ha arrancat la seua al·locució amb referències en positiu al discurs "realista" del president de la Generalitat, Ximo Puig, perquè "ha tingut en compte tots el reptes que ens queden per enfrontar", abans de repassar els principals avanços de la coalició del govern en educació, sanitat, benestar social o territori. Entre aquestes polítiques ha destacat la recuperació de la sanitat universal, la reversió a la gestió pública de l'Hospital de la Ribera, la fi del copagament, l'augment de les prestacions socials i les beques, l'augment del professorat (1 per cada 11 alumnes),  la reducció de l'espera en el cobrament de les prestacions de dependència o la recuperació del servei públic de radiotelevisió valenciana, el qual ha demanat que es blinde en l'Estatut perquè no es puga tornar a tancar. 

Ferri ha descrit un projecte que "protegeix els més vulnerables", defensa "un país més solidari" i que és "sinònim de protegir el territori, d'entendre que som un gran país i no un gran PAI". Però també una iniciativa en construcció i que es projecta més enllà de la cita electoral del 2019. Per això ha reclamat al president de la Generalitat la planificació de polítiques "100% botàniques" per als pròxims anys en el marc de la lluita contra el canvi climàtic, la política de residus, el desenvolupament de la Llei del turisme i la garantia que el personal de l'administració domine el valencià.

Enfront d'aquestes polítiques, ha dibuixat una oposició de dreta sense cap altre projecte més que la "corrupció, la incompetència i les retallades".

El síndic ha recriminat durament el PP i Ciutadans per la seua bel·ligerància amb la llengua i la seua posició respecte de la llei de plurilingüisme. Ha assegurat que no entén "l'odi" que desperta la proposta que els xiquets i xiquetes aprenguen castellà, valencià i anglés a l'escola. "Què odien més, que el valencià tinga el lloc que es mereix o, potser, que els xiquets de les famílies humils per fi puguen ser plurilingües?", s'ha preguntat. 

Per contra, ha reclamat el suport d'aquests grups d'oposició per donar suport a la llei electoral a les Corts, que implica llistes desbloquejades, paritàries i més proporcionalitat, i que necessita la majoria de dos terços de la cambra per tal d'eixir endavant.

Demanarà les competències en la gestió dels trens de rodalia

Respecte de les relacions amb el govern d'Espanya, el portaveu de Compromís ha anunciat el suport a l'executiu de Pedro Sánchez perquè acabe la legislatura a canvi "que no esgote la paciència dels valencians i les valencianes", com assegura que va fer Rajoy, fent referència al sistema de finançament. Malgrat això, ha assegurat que la formació no renunciarà a reivindicar un canvi de model per a corregir la situació actual on "som l'únic territori de l'estat, empobrit, que ha de pagar en lloc de rebre".  

D'altra banda, Ferri ha anunciat que Compromís presentarà una iniciativa per a reclamar al govern d'Espanya la transferència de la gestió dels trens de rodalia i un pla d'inversions per a millorar el servei de transport públic ferroviari.  Assumint la gestió, aspira a superar problemes habituals de la xarxa, com ara les vies sense electrificar en les comarques del sud, la situació de les rodalies a Castelló o l'absència d'una connexió entre Gandia i Dénia.

A més, ha confirmat la posició del seu grup de posar fi a les diputacions provincials per a tindre "una estructura territorial del segle XXI i no del XIX" i que "cada comunitat autònoma puga reivindicar el territori com considere oportú". El model de Compromís per a la Comunitat Valenciana implica, segons els síndic, "enfortir els municipis i les comarques" i també impulsar les àrees metropolitanes per a no "canviar el centralisme de Madrid pel de València".

També et pot interessar

stats