La fiscalitat verda de la nova llei de canvi climàtic obri una bretxa en el Botànic

El PSPV presenta sis esmenes per a eximir d’alguns impostos el sector ceràmic sense comptar amb Compromís ni Podem

La fiscalitat verda de la nova llei de canvi climàtic ha obert una bretxa en el govern del Botànic / À Punt NTC

La llei de canvi climàtic i transició ecològica —la llei estrela de la consellera Mireia Mollà— arriba aquesta vesprada a les Corts i està previst que s'aprove abans que acabe la legislatura. Però arriba envoltada de polèmica. El motiu és l’anomenada fiscalitat verda, que preveu crear tres nous impostos: un per a la compra de cotxes contaminants a partir del 2025, un altre per a les grans plataformes i un tercer que grava l'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle per les empreses.

Precisament aquest tercer impost ha obert una bretxa entre els socis del Botànic perquè afectaria de ple el sector ceràmic en un moment de crisi econòmica i energètica. Per això, els socialistes proposen alleugerir d'aquesta càrrega les pimes i les taulelleres. La síndica del PSPV a les Corts, Ana Barceló, ha argumentat que la ceràmica ja paga per les emissions d’aquests gasos, i que per això entenen que el sector ha d’estar fora de l’impost. 

El problema és que la petició la fan els socialistes en solitari, que han presentat sis esmenes sense tindre en compte Compromís ni Unides Podem. Un moviment que no ha agradat gens als socis del Botànic, que diuen que la llei ja estava pactada i confien a resoldre qualsevol diferència abans de l'aprovació definitiva.

En aquest sentit, la síndica de Compromís, Papi Robles, ha dit que espera que el PSPV siga fidel als acords als quals s’havia arribat, mentre que Pilar Lima, síndica d'Unides Podem, ha subratllat que els compromisos estan per a complir-los i ha demanat lleialtat cap a allò que es va signar. 

Per la seua part, tant el Partit Popular com Vox s'oposen a l'aprovació d'aquest impost. La síndica popular, María José Catalá, ha dit que l’única resposta al canvi climàtic no pot ser una pujada dels impostos, mentre que Ana Vega, síndica de Vox, ha manifestat que s’hi oposen radicalment perquè suposa un suïcidi climàtic. 

Ciutadans encara no ha decidit el sentit del vot. La síndica, Ruth Merino, ha dit que en el fons estan a favor, però que han de mirar-s'ho. 

També et pot interessar

stats