La Fiscalia Europea assumeix la investigació del cas Mediador sobre l'exgeneral Espinosa i els contractes al Sahel

La resta de la trama continuarà sent investigada en el jutjat de Santa Cruz de Tenerife

Banderes de la Unió Europea en una imatge d'arxiu
Banderes de la Unió Europea, en una imatge d'arxiu / Stephanie Lecocq / Efe

La Fiscalia Europea ha assumit la investigació del cas Mediador relativa a l'ara general retirat de la Guàrdia Civil Francisco Espinosa, l'únic imputat en presó provisional, i als contractes vinculats a un projecte de la UE al Sahel. Però la perquisició de la resta de la trama presumptament liderada per l'exdiputat socialista Juan Bernardo Fuentes Curbelo, àlies Tito Berni, seguiran en el jutjat d'instrucció número 4 de Santa Cruz de Tenerife.

Segons fonts jurídiques, la jutgessa Ángeles Lorenzo-Cáceres ha enviat aquesta part de la causa a la Fiscalia Europea després que en va reclamar la competència per tractar-se d'un projecte, el GARSI-Sahel, finançat per la Comissió Europea i gestionat per la Fundació Internacional i per a Iberoamèrica d'Administració i Polítiques Públiques (FIIAPP), de la qual era màxim responsable l'exgeneral.

La instructora, en una provisió del 22 de març, havia enviat a la Fiscalia Europea les diligències fetes fins a aquell dia en el cas Mediador perquè determinara si entre els fets investigats n'hi havia algun de la seua competència.

En concret, Lorenzo-Cáceres ha acordat en el decret emés aquest dilluns posar a disposició de la Fiscalia Europea les perquisicions fetes sobre aquest cas, així com al mateix general, per la qual cosa serà ara la institució comunitària la que decidisca si continua o no en presó provisional.

Cas Mediador

Excepte aquesta part, el jutjat canari continuarà investigant aquesta presumpta trama encapçalada per Fuentes Curbelo; el seu nebot Taishet Fuentes; el general Espinosa, i l'empresari canari Antonio Navarro Tacoronte, el mediador.

D'acord amb el sumari, s'haurien dedicat a cobrar diners —encara que també viatges i festes— a canvi de favors polítics, amb "una jerarquia perfectament estructurada i definida, amb clara divisió de funcions i dedicada a la comissió de delictes relacionats amb la corrupció".

Les perquisicions apunten que el grup perseguia "un evident fi lucratiu mitjançant l'obtenció d'un enriquiment econòmic, així com diferents beneficis personals arran d'accions il·lícites".

També et pot interessar

stats