Fiscalia apunta a "una possible responsabilitat" de Rajoy en el presumpte espionatge a Bárcenas

El ministeri públic creu que resulta "imprescindible" dilucidar si els funcionaris policials actuaven en concert amb dirigents del Partit Popular

L'expresident Rajoy durant una roda de premsa
L'expresident Rajoy durant una roda de premsa / À Punt NTC

La Fiscalia Anticorrupció ha apuntat a "una possible responsabilitat" de l'expresident del govern Mariano Rajoy en l'operació Kitchen, retraient que el presumpte espionatge parapolicial a l'extresorer del PP Luis Bárcenas "es vol delimitar artificialment en l'àmbit del Ministeri d'Interior", segons assenyala en el recurs formulat contra la decisió del jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón de posar fi a la investigació d'aquesta peça separada del cas Tàndem.

Els fiscals César de Rivas i Miguel Serrano parlen d'eixa delimitació artificial perquè, al seu juí, encara que les perquisicions reflecteixen amb "contundència i solidesa" que l'operació Kitchen s'hauria desenvolupat per part de la cúpula policial amb "protecció" del Ministeri d'Interior, "això no implica que les possibles responsabilitats fora d'aquest àmbit, en concret, del president del govern i dels dirigents del PP no constituïsquen l'objecte del procediment".

Aquesta hipòtesi, indiquen els fiscals en el seu escrit, no està "buida de suport indiciari". En aquest sentit, subratllen que en el curs de les actuacions han aparegut "elements que confluirien en una possible responsabilitat del president del govern" de l'època, Mariano Rajoy.

Entre aquests "elements" esmenten els números de telèfon aportats pel comissari José Manuel Villarejo, des dels quals diu que es comunicava amb Rajoy sobre la Kitchen, i els registres de converses en les quals s'al·ludeix a "l'Asturià" com la persona a la qual es reportava sobre aquest suposat operatiu il·legal.

Per això, el ministeri públic creu que resulta "imprescindible" dilucidar "si els funcionaris policials i els màxims responsables del Ministeri d'Interior actuaven en concert amb dirigents del partit polític governamental".

"No es pot concloure que s'hagen perfilat tots els elements del complex fet punible, ni tampoc que s'haja determinat la participació en el mateix de tots els partícips, en uns casos, davant els evidents indicis de la participació de persones fins hui no investigades; en altres casos, davant la necessitat de concretar l'abast de la participació en els fets de persones que ja ostenten la condició processal d'investigades", sostenen De Rivas i Serrano.

També et pot interessar

stats