Felip VI apel·la a buscar pactes en una Espanya “que no pot ser dels uns contra els altres”

El rei ha fet aquestes afirmacions en l’obertura de la XIV Legislatura, en una jornada marcada per l’absència de la bancada dels independentistes.

El rei Felip VI, en una imatge d’arxiu al Palau de la Zarzuela

En dues ocasions ja, les Corts Generals s’han dissolt per la impossibilitat de formar govern, ha recordat la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, en l’obertura de la XIV Legislatura. Durant l’acte, el rei Felip VI ha apel·lat als pactes i a mantindre l’actitud de reconciliació que va protagonitzar la Transició perquè Espanya “no pot ser dels uns contra els altres”, sinó “de tots i per a tots”.

El rei ha fet aquestes afirmacions davant els grups parlamentaris del Congrés, en una jornada marcada per l’absència de la bancada dels independentistes. Les forces polítiques sobiranistes i republicanes d’ERC, JxCat, la CUP, EH Bildu i el BNG han signat un manifest conjunt en el qual demanen que el monarca deixe de tutelar les institucions que emanen de la voluntat popular.

Aquest acte és l'única ocasió en què, per tradició, el rei acudeix al Congrés. Felip VI ha accedit a l’hemicicle per la Porta dels Lleons i ha inaugurat la XIV Legislatura, la segona ocasió que presideix la cerimònia des que el van proclamar rei el 2014 i la primera amb un govern de coalició. Per primera vegada també, Podem s'ha assegut al banc blau del govern espanyol.

El monarca apel·la diverses vegades a la Carta Magna de 1978

“A partir de les eleccions de 2015, les corts generals han ampliat la seua diversitat representativa”, ha apuntat, a més d’afegir que la nova realitat requereix acords però també “l’exercici del control polític per la oposició”. El monarca ha fet referència a la carta constitucional diveses vegades per a construir aquest nou escenari de coalició: “La diversitat d’opinions va unida al respecte dels valors constitucionals”.

Per al rei, fa 40 anys les paraules “concòrdia, reconciliació, enteniment, respecte i llibertat” van fer superar divisions, i aquestes paraules cal preservar-les en l’actualitat en tota la seua plenitud. I a la Constitució ha tornat a apel·lar en considerar que és “la base més ferma”, el lloc de trobada “de tots els espanyols, amb una inequívoca vocació integradora i incloent alhora que respectuosa amb la nostra pluralitat i diversitat territorial”.

També et pot interessar

stats