Felip VI afirma que la guerra d'Ucraïna justifica elevar la despesa militar

El monarca ha assegurat en la celebració de la Pasqua Militar a Madrid que "el repte és aconseguir una força conjunta encara més moderna, eficaç, viable i sostenible"

El rei Felip VI passa revista a les tropes durant la celebració de la Pasqua Militar
El rei Felip VI passa revista a les tropes durant la celebració de la Pasqua Militar / CHEMA MOYA

El rei ha assegurat aquest divendres que la guerra a Ucraïna ha evidenciat la importància d'incrementar el pressupost militar amb la finalitat de dotar les Forces Armades dels recursos necessaris per a aconseguir que siga una força "més moderna, eficaç, viable i sostenible a mitjà i llarg termini".

Felip VI ha defensat l'augment de la despesa en armament en la seua intervenció en la cerimònia de la Pasqua Militar celebrada al Palau Reial de Madrid, a la qual han assistit la reina Letícia; el president del govern espanyol, Pedro Sánchez; la ministra de Defensa, Margarita Robles; el d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i la cúpula dels tres Exèrcits.

La invasió russa d'Ucraïna, que, segons el monarca, ha sigut "injustificable, il·legal i brutal", ha posat en relleu "la importància d'invertir en Defensa" amb la finalitat que les forces armades "puguen complir amb tot el que se'ls demana" si es posa en risc la seguretat europea.

Per a això, ha subratllat la conveniència de dotar-les dels recursos necessaris que garantisquen una formació de "la màxima qualitat", unes capacitats militars suficients i d'avantguarda tecnològica i una operativitat "flexible i adequada".

"El repte ara és adquirir els mitjans i dotar les unitats amb el necessari per a aconseguir una força conjunta encara més moderna, eficaç, viable i sostenible a mitjà i llarg termini", ha demanat Felip VI en línia amb el compromís del govern d'elevar la despesa militar fins al 2% del PIB el 2029, formalitzat en la cimera de l'OTAN celebrada a Madrid el mes de juny passat.

El pressupost de Defensa per al present exercici ascendeix a 12.825 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 25,8 % respecte a l'any anterior, i el situa en l'1,2 % del PIB.

Felip VI ha apuntat que el conflicte bèl·lic d'Ucraïna "afecta tots els països", per la qual cosa ha remarcat l'obligació de mantindre la unitat d'acció amb els socis i aliats de l'OTAN i de la UE.

"Aquesta guerra, lluny de soscavar la unitat i provocar fissures entre tots els que defensem el dret internacional, la llibertat, la pau, els valors democràtics i un orde internacional basat en regles, el que ha aconseguit és reforçar la nostra cohesió i presentar un front comú contra la invasió d'Ucraïna", ha emfatitzat el cap de l'Estat en les seues paraules al Saló del Tron.

El rei ha expressat la seua "admiració i orgull" per la tasca que exerceixen les forces armades, a les quals ha reiterat "el suport incondicional" de la Corona.

Després de dos anys amb restriccions d'aforament i amb l'obligatorietat de la mascareta, el tradicional acte que reuneix en el dia de l'Epifania la cúpula dels tres Exèrcits i de la Guàrdia Civil ha recuperat el format habitual, amb la presència de 169 convidats.

També et pot interessar

stats