Feijóo i Sánchez es reuniran dimecres a les 10:00 h en el Congrés per a parlar de la investidura

El líder del PP vol mantindre trobades amb tots els partits, tret de Bildu, per a buscar els suports que li falten

Sánchez i Feijóo, reunits a Moncloa en una imatge d'arxiu
Sánchez i Feijóo, reunits a Moncloa en una imatge d'arxiu / Alberto Ortega (Europa Press)

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, se citaran aquest dimecres en el Congrés a les 10:00 hores, segons han confirmat a Efe fonts populars.

La reunió es produeix després que el candidat designat per a la investidura pel rei Felip VI contactara Sánchez dilluns al migdia per a sol·licitar-li una trobada en el marc de la ronda de contactes que pretén obrir el popular amb la resta de grups parlamentaris. Feijóo té intenció de parlar amb tots els partits, tret de Bildu, amb l'objectiu de recaptar els suports que li falten per a acudir a la sessió fixada el 26 de setembre amb una majoria parlamentària suficient que li permeta eixir airós de la votació per tal de ser elegit president del govern estatal.

Al popular li calen 176 vots en primera ronda, majoria absoluta, i més sís que nos en segona. Ara per ara, els 172 escons que suma el PP gràcies al suport ja confirmat dels 33 diputats de Vox i els dos d'Unió del Poble Navarrés i Coalició Canària es queden curts, perquè la resta d'opcions polítiques en fan 178.

El PP emmarca la reunió amb el secretari general del PSOE en la "normalitat democràtica" que ha de marcar l'agenda posterior a les eleccions generals del 23J i en la institucionalitat prèvia al debat d'investidura. Feijóo ja va avançar a Sánchez el mes passat que PP i PSOE haurien de treballar en un model que facilitara la investidura de la llista més votada, que en aquest cas són els populars com a guanyadors dels comicis. El president del PP encara manté aquesta mateixa convicció i així li la pretén traslladar al socialista, han assegurat fonts populars. Aquest dilluns, el portaveu popular, Borja Sémper, va anticipar que Feijóo li plantejarà "explorar fórmules per a donar estabilitat al país", sense entrar en més detalls.

Des del PSOE han respost afirmativament a la citació per "normalitat política" i confien que servirà perquè s'adopte una "senda més constructiva" per al país i perquè els populars "abandonen l'insult diàriament" al PSOE. Reclamen així que deixen d'ofendre el partit i els seus votants amb "crides al transfuguisme" com les que han pronunciat en els últims dies. Una de les estratègies que han posat en marxa des de Génova per a amarrar els quatre vots que els falten passa, precisament, per apel·lar al sector crític dins del PSOE perquè els voten.

El pla que Feijóo ha dissenyat per al cicle de converses comporta que el líder dels populars només es veurà en persona amb Sánchez. No té pensat, però, acudir personalment a la resta de trobades amb els portaveus dels altres grups parlamentaris, sinó que enviarà representants del Grup Parlamentari Popular. En el punt de mira estan les negociacions amb Junts, el partit de l'expresident català Carles Puigdemont, per la rebel·lió interna que ha generat en el PP català després que el líder, Alejandro Fernández, rebutjara taxativament cap diàleg amb la formació sobiranista. Amb la maniobra de delegar la majoria de reunions a segones espases del partit, Feijóo aconsegueix esquivar una imatge que de ben segur haguera alçat polseguera. L'aspirant a president del govern espanyol insisteix a justificar el diàleg amb els independentistes catalans, especialment després que el Partit Nacionalista Basc els tancara la porta, però matisa que això no vol dir accedir a cap "xantatge".

També et pot interessar

stats