El Congrés prorroga les mesures anticrisi amb l'abstenció del PP

El PP, que va votar en contra del primer decret, se n'abstindrà després de la “rectificació” de Sánchez en la baixada de l’IVA de l’electricitat i les ajudes a les rendes baixes

La secretària general i portaveu del Partit Popular, Cuca Gamarra, i el seu president, Alberto Núñez Feijóo, en el Congrés dels Diputats durantel debat de l'estat de nació
La secretària general i portaveu del Partit Popular, Cuca Gamarra, i el seu president, Alberto Núñez Feijóo, en el Congrés dels Diputats durantel debat de l'estat de nació / Alberto Ortega (Europa Press)

El PP ha anunciat que s'abstindrà en el segon decret anticrisi que es vota aquest mateix dijous en el ple del Congrés, una decisió que justifiquen en la "rectificació" del govern respecte a la baixada de l'IVA de la llum i l'ajuda als vulnerables, segons fonts del partit.

El PP considera que és un "pla insuficient i incomplet, ja que manca de mesures específiques per a les classes mitjanes", com la relativa a deflactar la tarifa de l'IRPF a les rendes de menys de 40.000 euros que va incloure Alberto Núñez Feijóo en el seu pla econòmic.

A més, censuren que el govern de Pedro Sánchez "persistisca a no abaratir" el cost de l'administració amb l'executiu "més car de la història", que té “22 ministres i més de 800 assessors".

Tot i això, "la rectificació" de Pedro Sánchez respecte a la baixada de l'IVA de l'electricitat i la posada en marxa d'ajudes directes a les rendes més baixes, farà que s’hi abstinguen, han afegit les mateixes fonts. Però consideren la baixada de l'IVA de la llum al 5% “insuficient” i tardana i volen estendre-la al gas.

Els populars optaren pel vot en contra en la votació del primer decret anticrisi de Pedro Sánchez, que va aconseguir convalidar al Congrés el mes d'abril passat gràcies als vots dels seus socis habituals com a PNB, Bildu, Més País i PDeCAT, encara que ERC s'hi va abstindre.

Un decret "insuficient"

En declaracions als periodistes en els corredors del Congrés, la portaveu del Grup Popular al Congrés, Cuca Gamarra, ha assegurat que aquest segon decret es queda "curt", té mesures "insuficients" i “es perd una oportunitat d'incorporar moltes més mesures que són necessàries".

Així mateix, el PP ha avançat que la seua postura és "contrària" respecte a les mesures fiscals promogudes per Pedro Sánchez i "inspirades en la doctrina econòmica de Podem". "No podem acompanyar el PSOE en el seu intent de marcatge a la vicepresidenta Díaz, i no podem avalar unes tesis econòmiques que podrien endossar noves pujades de preus a l'energia i els hidrocarburs", asseguren fonts populars.

PSOE i PP secunden apujar al 2% del PIB la despesa en Defensa

Malgrat les seues diferències en altres aspectes, PSOE i PP han donat suport a apujar al 2% del PIB la despesa en Defensa i augmentar la presència militar a Rota, segons es recull en la proposta de resolució promoguda pel Grup Popular en el marc del debat sobre l'estat de la nació i que ha comptat amb el vot en contra de l'altre soci de govern, Unides Podem.

El PP havia presentat una àmplia resolució en matèria de política exterior i defensa, on incloïa qüestions diverses relatives als acords aconseguits en la recent cimera de l'OTAN, millora de les condicions laborals del personal de les Forces Armades i la relació de veïnatge amb el Marroc i amb Algèria. El PSOE ha presentat una esmena al text que ha sigut acceptada pels populars per a impulsar "un escenari d'increment pressupostari de defensa per a aconseguir l'objectiu del 2% del PIB fixat en la Cimera de Gal·les de 2014, que permeta modernitzar i millorar les capacitats militars de les nostres Forces Armades, alhora que possibilita l'enfortiment de la base tecnològica i industrial de Defensa, afavorint el creixement econòmic i la creació d'ocupació altament qualificada".

A banda de PSOE i PP, també han donat suport a aquesta proposta Ciutadans, Fòrum Astúries, Coalició Canària i Terol Existeix. En contra han votat Unides Podem, ERC, Bildu, PNB, CUP, BNG, Més País i Compromís. Per la seua banda, Vox ha optat per l'abstenció en aquesta resolució, en la qual també es demana al govern "enfortir la relació amb els Estats Units i donar suport a l'ampliació del contingent militar sol·licitat per a la base de Rota".

Quaranta resolucions aprovades

En total, el ple del Congrés ha aprovat aquest dijous 41 de les 138 resolucions presentades pels grups parlamentaris en el marc del debat sobre l'estat de la nació. En les votacions, PSOE i Unides Podem han votat diferent en més de trenta ocasions i els socialistes han patit diverses derrotes, veient com prosperaven textos que ells rebutjaven.

Entre les aprovades figuren iniciatives de PSOE, Unides Podem, PP, Ciutadans, PNB, ERC i el Partit Regionalista de Cantàbria. També han tirat avant, tot i el vot en contra del PSOE, dos textos del PP, un altre de JuntsxCat, dues propostes de Fòrum Astúries i una de Coalició Canària, relativa a l'illa de la Palma.

També et pot interessar

stats