Els Estats Units augmentaran la presència militar a la base naval de Rota
El president Joe Biden s'ha reunit amb Pedro Sánchez abans de la cimera de l'OTAN per a actualitzar les relacions bilaterals
El president dels Estats Units, Joe Biden, ha arribat aquest dimarts a la base aèria de Torrejón de Ardoz per a participar durant els pròxims dies a Madrid en els diversos actes organitzats amb motiu de la cimera de líders de l'OTAN.
L'Air Force One, l'avió oficial del president dels Estats Units, ha tocat terra a les 15:04 hores. A la base àrea l'han rebut Felip VI, el ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, la ministra de Defensa, Margarita Robles, i l'ambaixadora estatunidenca al país, Julissa Reynoso.
L'agenda oficial de Biden a la capital espanyola ha arrancat amb una reunió amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a La Moncloa. Una cita en què ambdós presidents han signat una nova declaració conjunta que, en paraules de Sánchez, "actualitza, enforteix i expandeix" les relacions entre ambdós països.
Defensa de l'ordre internacional
El president espanyol ha destacat la importància de "reafirmar la defensa de l'ordre internacional basat en regles", posat en perill per la invasió russa d'Ucraïna. Així ho ha manifestat Sánchez en una roda de premsa sense preguntes en què han participat els dos presidents després de la reunió.
En aquest sentit, Sánchez ha afirmat que "ens enfrontem al desafiament més gran per a la pau a Europa des de la fi de la guerra freda", motiu pel qual ambdós països s'han compromés a aprofundir en la cooperació en matèria de seguretat i defensa.
Concretament, a l'augment de la presència d'Estats Units a la base naval de Rota (Cadis) per a reforçar la presència militar del seu país i de l'OTAN en la zona. Així, el nombre de destructors estatunidencs s'elevarà de quatre a sis, tal com havia anunciat l'assessor de seguretat nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, en una roda de premsa abans de la reunió.
Enfortir lligams en gestió migratòria
Biden i Sánchez han acordat també estretir lligams en els àmbits de la justícia, la ciberseguretat, la seguretat energètica, el canvi climàtic i tecnològic i la gestió migratòria, que ha de "garantir un tractament just i humà" de les persones, segons ha indicat Sánchez.
A propòsit de la crisi econòmica causada per la invasió d'Ucraïna, Sánchez ha agraït a Biden el gas liquat que rep Espanya des dels Estats Units, així com el seu paper per a reconduir les relacions comercials transatlàntiques, cosa que ha "permés solucionar les diferències passades i mirar cap al futur".
El president estatunidenc per la seua banda ha afirmat que "la seguretat transatlàntica és la major força que tenim per a enfrontar-nos a Rússia" i que l'OTAN donarà suport a Ucraïna davant la "no provocada invasió que ha trencat totes les normes des de la Segona Guerra Mundial", mitjançant un desplegament de forces a Europa de 360 graus.
Pel que fa a l'augment dels destructors a la base de Rota, ha dit que ajudarà a la relació bilateral entre ambdós països i que "esperem que ocórrega més prompte que tard".
Després es traslladarà al Palau Reial de Madrid per a reunir-se amb Felip VI, en una trobada bilateral que precedirà el sopar de gala oferit pel monarca a totes les delegacions convidades a assistir a la reunió de caps d'Estat i de govern de l'Aliança Atlàntica.
La primera dama dels Estats Units, Jill Biden, ja es troba a Madrid des d'aquest dilluns, un dia abans que el seu marit, i ha participat en diversos actes oficials en els quals ha estat acompanyada de la Reina Letícia, que exerceix d'amfitriona per als acompanyants dels líders mundials.