Esquerra no bloquejarà la investidura, però exigeix diàleg amb Catalunya

Gabriel Rufián condiciona l'abstenció al fet que Sánchez aconseguisca un pacte amb Podem en les pròximes 48 hores.

Gabriel Rufián, durant la seua intervenció en el Congrés
Gabriel Rufián, durant la seua intervenció en el Congrés / Eduardo Parra (Europa Press)

“Tenen 48 hores. La història els contempla”, ha sentenciat Gabriel Rufián en acabar la seua intervenció en el debat d’investidura al Congrés. El portaveu del Grup Parlamentari Republicà en el Congrés ha fet una crida a PSOE i Unides Podem per a salvar el pacte de govern i no abocar la ciutadania a unes segones eleccions el pròxim novembre. 

Els discursos de la segona jornada precedeixen una votació en qui ja ningú manté esperances d’aconseguir majoria absoluta, i que obliga els grups parlamentaris a tornar a les urnes aquest dijous. Rufián ha retret al candidat socialista a la presidència, Pedro Sánchez, que està jugant “amb la il·lusió de les persones que votaren en abril” i que si no arriben a un acord tots ho pagaran. “Encara es pot salvar la situació. Una situació que seria d'una irresponsabilitat històrica que només pagarà l’esquerra, tinga la bandera que tinga en el logo”, ha manifestat. 

A més, ha recordat als socialistes que no tenen majoria absoluta i ha advertit Sánchez que el seu partit és "imprescindible" per a la governabilitat d'Espanya. Així, ha demanat al PSOE formar una "taula de diàleg" per a solucionar el "conflicte polític" de Catalunya. A més, li ha deixat clar que no bloquejarà Espanya, perquè fer-ho seria "irresponsable". Això sí, condiciona l'abstenció al fet que Sánchez aconseguisca un pacte amb Podem en les pròximes 48 hores.

Per últim, li ha retert al candidat socialista que les seues paraules negociadores no es corresponen amb els fets. “Què fa demanant l’abstenció a la dreta, quan vosté per principis no ho va fer? Què fa ignorant-nos a nosaltres”, ha continuat, criticant Sánchez que, durant les dues hores de discurs, únicament dedicara una menció “de segons” a Unides Podem i cap a Catalunya.

Sánchez exigeix abandonar la unilateralitat

Per la seua banda, Sánchez ha reconegut que per a resoldre el conflicte català és important que hi haja una "taula de diàleg" al Parlament català. A més, ha emplaçat a Esquerra Republicana a abandonar la unilateralitat i reconéixer "a l'altra part de Catalunya, la que no creu en les tesis independentistes".

Sánchez, ha insistit a demanar el vot per a ser elegit president i que la legislatura tire a caminar si no hi ha un acord, perquè és "molt difícil o impossible materialitzar" el que li proposen.

També et pot interessar

stats