L’esquerra de l’Ajuntament d’Alacant demanarà una comissió per elaborar la ZBE

Volen que la integren tots els partits del consistori i que s’hi analitzen públicament i de forma transparent els informes al respecte

Façana de l'Ajuntament d'Alacant en una imatge d'arxiu
Façana de l'Ajuntament d'Alacant en una imatge d'arxiu / Ajuntament d'Alacant

Els grups d'esquerra de l'Ajuntament d'Alacant —PSPV-PSOE, Compromís i Esquerra Unida - Podem— han presentat una proposta de moció per al pròxim ple del consistori, per a demanar crear una Comissió específica del ple per a l'elaboració d'una proposta de l'ordenança de la zona de baixes emissions (ZBE) de la ciutat.

Així ho han explicat aquest dilluns el regidor socialista Raúl Ruiz, el portaveu de la coalició valencianista, Rafa Mas, i el portaveu d'EU-Podem, Manolo Copé, després que l'equip de govern del PP aconseguira un acord per als pressupostos amb Vox que incloïa no sancionar a la ZBE.

En la moció, els grups d'esquerra han demanat que la comissió estiga integrada per representants de tots els partits polítics que formen el consistori, així com que es duga a terme un pla de treball amb aportacions de tots els membres.

El regidor socialista Raúl Ruiz ha advertit que la “postura negacionista” de l'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, posa en risc el finançament de totes les obres que s'han executat recentment i per les quals Alacant ha rebut quinze milions d'euros de fons europeus.

L'edil socialista ha afirmat que Barcala té menys de sis mesos per a aprovar una ordenança que determine com durà a terme les restriccions que exigeix la legislació sobre la ZBE. I es pregunta com es posaran en marxa les “restriccions permanents exigides en la llei” si s’ha decidit que no hi haurà multes. “Si no vol sancionar les infraccions de la seua ZBE, ha d'explicar com garantirà el compliment de la normativa”, ha dit.

Exigeix que la comissió es pose en marxa “com més prompte millor” per a garantir l'eficàcia de les mesures que es prenguen per a preservar la salut de la ciutadania. També que s’avaluen de manera pública i transparent els mesuraments de partícules efectuades “i tots els informes que esmenta l'alcalde i que no mostra”, ha asseverat.

El PSPV ha indicat en un comunicat que els nivells de contaminació que es registren al centre d'Alacant estan “molt per damunt del límit de risc de l'OMS”, especialment en el cas de les partícules més xicotetes i nocives per a l'ésser humà com són les PM2.5, derivades en un 70% de les emissions de motors de combustible fòssil produïdes pel trànsit rodat.

També et pot interessar

stats