Espanya reclama als Estats Units que s'emporte les terres contaminades de Palomares

El govern reactiva l'expedient de neteja del municipi almerienc afectat per l'accident nuclear del 1966, que va vessar mig quilo de plutoni en vora 50.000 metres cúbics de superfície

L'exministre Manuel Fraga i l'aleshores ambaixador dels Estats Units prenen un bany a Palomares
L'exministre Manuel Fraga i l'aleshores ambaixador dels Estats Units prenen un bany a Palomares / Arxiu

Espanya ha reclamat als Estats Units que s'emporte les terres contaminades amb plutoni per l'accident nuclear de Palomares (Almeria) ocorregut el 1966, el més gran de la guerra freda. Una petició que serveix per a desenterrar el compromís polític que Madrid i Washington van subscriure el 2015 per a traslladar aquesta superfície tòxica al desert de Nevada.

Segons publica aquest dilluns el diari El País, que cita a fonts diplomàtiques, el govern de Pedro Sánchez ha reactivat l'expedient de la neteja del municipi almerienc afectat pel sinistre nuclear aquell 16 de gener d'ara fa 57 anys. Aleshores, un bombarder B-52 i un avió cisterna KC-135 de l'exèrcit estatunidenc van xocar durant una maniobra de repostatge en vol i deixaren caure quatre bombes termonuclears. Dues pogueren recuperar-se intactes, però la tercera i la quarta van vessar la càrrega de plutoni que portaven i van contaminar la zona, encara que no arribaren a esclatar.

Després d'analitzar l'expedient detalladament, "el Ministeri d'Afers Estrangers ha presentat als Estats Units la petició oficial perquè es retiren les terres", assenyalen les mateixes fonts. El requeriment es va registrar fa uns mesos davant la Secretaria d'Estat, que l'ha traslladat ara al Departament d'Energia de l'Administració del demòcrata Joe Biden. Encara no hi ha resposta de Washington, però l'acolliment inicial "ha sigut positiu".

El rellotge corre en contra, ja que queden només uns mesos perquè acabe la legislatura, però les fonts consultades es mostren optimistes sobre la possibilitat d'aconseguir un acord dins termini marcat, perquè les relacions bilaterals "estan en el millor moment dels últims anys".

En total, es tracta de 50.000 metres cúbics de territori contaminat amb mig quilo de plutoni i que fan que l'estigma radioactiu perdure a Cuevas del Almanzora, el municipi d'Almeria al qual pertanyen les pedanies de Palomares i Villaricos, més de mig segle després. Els terrenys afectats continuen repartits per 44 parcel·les que l'Estat intenta ara expropiar.

El 2015, es va tancar un acord polític (sense cap vinculació jurídica) pel qual Espanya s'encarregaria de la neteja i els Estats Units es quedarien amb les terres radioactives. Però aquell memoràndum mai va arribar a desenvolupar-se i la contaminació perdura a Palomares.

També et pot interessar

stats