Espanya té almenys sis zones amb contaminació radioactiva

No es considera risc radiològic significatiu "per la falta de regulació específica sobre terrenys contaminats radiològicament".

Espanya té almenys sis zones amb contaminació radioactiva
Espanya té almenys sis zones amb contaminació radioactiva

El Consell de Seguretat Nuclear espanyol ha fet públic un informe que reflecteix la contaminació radioactiva present a Espanya. Indica que "hi ha terrenys afectats per la presència de radioactivitat" en almenys 5 punts de la península.

Aquesta contaminació, originada per l'activitat humana, prové de pràctiques suposadament controlades o accidents ocorreguts en el passat, i es pot deure a radionuclis tant naturals com artificials.

A Palomares, al sud-est d'Almeria, s'ha detectat Plutoni-239 i Americi-241 en terrenys amb una extensió aproximada de 40 hectàrees; a les maresmes de Mendaña, a l'estuari del riu Negre a Huelva abans de la seua confluència amb el riu Odiel, hi ha afectada una extensió d'aproximadament 1.600 m2, coneguda com CRI-9, amb presència de Cesi-137; en aquest mateix estuari es troba una bassa de fosfoguix que conté Radi-226 en una extensió d'aproximadament 1.200 hectàrees. Al paratge del Fondó, a Múrcia, hi ha depòsits de llots de fosfats, amb una extensió de vora les 108 hectàrees, que contenen Urani-238.

A més d'aquestes, als marges del Canal Reial del Jarama, als termes municipals de Madrid i Toledo, es troben huit rases de longitud i profunditat variable, conegudes com les Banquetes del Jarama, amb presència de productes de fissió, en haver-se realitzat determinacions per Cesi-137 i Estronci-90; a l'embassament de l'Ebre situat a la localitat de Flix, Tarragona, es van detectar llots de fosfats, amb presència d'Urani-238, que ja han sigut retirats.

L'informe també ha determinat la restauració d'antigues explotacions d'urani per a garantir que no suposen un risc radiològic per a la població, i, des del punt de vista de la utilització dels terrenys on s'ubiquen, caldria considerar la presència d'aquests materials, i també en altres emplaçaments d'explotació de mineral metàl·lic.

D'altra banda, hi ha zones amb contaminació radioactiva on la presència d'aquests residus o materials ja està regulada. I, per tant, aquestes zones no es consideren terrenys afectats per la presència de radioactivitat.

Segons la normativa vigent, la classificació d'un terreny com a contaminat necessita una declaració explícita de l'autoritat competent, després que s'ha verificat que la contaminació present al terreny està per damunt dels nivells que prèviament estableix la normativa. Ara mateix no hi ha cap terreny declarat com a contaminat per l'absència de regulació específica sobre terrenys contaminats radiològicament.

La modificació de la Llei d'energia nuclear i el reial decret sobre sòls contaminats amb radioactivitat es troben en tramitació per part del Ministeri per a la Transició Ecològica, i la seua aprovació, com informa el CSN, "facilitarà la posada en marxa de les actuacions per a la declaració dels terrenys afectats per contaminació radioactiva i, si escau, la determinació de les accions de neteja o restriccions d'ús, o bé la declaració d’ús lliure".

També et pot interessar

stats