Espanya i França signen la voluntat d'apronfundir en cooperació econòmica, energètica o de seguretat

Sánchez considera que "Europa està en un moment crític", però confia que sabrà reaccionar en defensa del projecte comú

Macron i Sánchez, durant la roda de premsa
Macron i Sánchez, durant la roda de premsa / À Punt NTC

França i Espanya han escenificat aquest dijous a Barcelona la cordialitat i la cooperació entre els dos països veïns. Els dos presidents, Pedro Sánchez i Emmanuel Macron, han remarcat en roda de premsa alguns aspectes d'aquesta relació i la voluntat signada d'intensificar-la. Es tracta de la XXVII cimera entre els dos països, i serà el primer tractat entre ambdós, ha remarcat Macron. França i Espanya sumen el 25% de la població de la UE i el 30% de l'economia (amb dades de 2021), ha dit Sánchez. "Europa està en un moment crític, per la guerra i també per decisions comercials que estan prenent aliats com els EUA, però sabrà reaccionar en positiu en benefici del projecte que representa", ha dit Sánchez.

El primer a parlar ha sigut el president espanyol. "Volem teixir una relació encara més intensa i tenim molt de marge, per exemple, en l'àmbit de la indústria; que consolide la cooperació científica, que aposte per la promoció d'un turisme sostenible i innovador, per la formació i la creació de campus conjunts en sectors industrials d'economia verda i digital, també en el sector agrari. En definitiva, estem bastint ponts perquè les idees continuen circulant i intensificant la relació entre els dos països", ha defensat el president espanyol. Incrementar la mobilitat d'estudiants i professors, major cooperació duanera i policial, també davant desastres naturals, ha mencionat.

El president espanyol ha explicat que durant la cimera s'ha prestat especial atenció al projecte H2Med per a unir Portugal, Espanya i França a través de Barcelona i "al qual hem prestat una especial atenció". El president espanyol ha remarcat les bondats de l'hidrogen, tant en termes mediambientals com d'autonomia estratègica. També ha dit que s'ha parlat molt "d'interconnexions energètiques" i que la interconnexió de la xarxa de transports i dels corredors 5G també avancen. 

Un grup de treball sobre els passos fronterers

França i Espanya sumen el 25% de la població de la UE i el 30% de l'economia (amb dades de 2021), ha remarcat Sánchez. En la cimera s'ha acordat elaborar un grup de treball per a desenvolupar la idea de crear equips conjunts de les forces de seguretat. Quant al mercat elèctric, creu que les propostes dels dos països són molt semblants i ha remarcat que els dos treballaran en el mateix sentit per a reformar el mercat elèctric europeu.

Per la seua banda, Macron ha afegit que la lluita contra el terrorisme o contra les xarxes de delinqüència també està dins el tractat. El president francés ha dit que cal renovar el marc de cooperació de defensa, accelerar la col·laboració en matèria d'interconnexió ferroviària elèctrica i en matèria de gas, hidrogen o microelectrònica. També ha parlat de major cooperació en innovació agrària o en l'àmbit educatiu, universitari i d'investigació. Els dos països també s'han mostrat disposats a estretir les relacions museístiques i culturals, la creació d'una xarxa de campus d'oficis i formació.

"37 anys després de l'entrada d'Espanya en la CEE comprovem que tenim el mateix concepte d'una Europa segura dels seus valors de democràcia, d'estat de dret, una Europa sobirana, més armada per a lluitar contra la competència del món actual, que ha sabut resistir a la pandèmia, al xoc de la guerra i a les seues conseqüències energètiques i econòmiques", ha dit Macron.

Macron demana més ambició a Europa

El president francés també ha demanat que Europa siga més ambiciosa, que evite la desindustrialització del continent. Transició digital i verda, cal tindre una estratègia del made in Europe i facilitar les inversions a Europa, ha detallat.

També et pot interessar

stats