Escrivà acusa el PP de posar en risc la reforma de les pensions i part dels fons europeus

El ministre d'Inclusió i Seguretat Social assegura que Brusel·les no entendrà l'esmena a la totalitat del PP a una reforma que els populars havien avalat en el Pacte de Toledo

El ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, durant la seua intervenció al Congrés
El ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, durant la seua intervenció al Congrés / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

El ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha acusat el PP de posar en risc "irresponsablement" la reforma de les pensions i d'amenaçar l'arribada dels fons europeus del pla de recuperació comprés per Brussel·les. Reaccionava així des de la tribuna de les Corts contra l'esmena a la totalitat contra la norma que han presentat els populars, als quals acusa d'actuar per "motivacions partidistes de curt recorregut". Durant la seua intervenció per a defensar el projecte de llei, Escrivá ha recordat què la reforma "naix del consens" i integra les recomanacions que acordaren els grups polítics en el Pacte de Toledo –inclós el PP– i l'acord de patronal i sindicats. Per això ha advertit que des de les instàncies europees "s'entendria malament que una reforma s'aprovara amb menys consens del que va partir".

En la defensa del projecte de llei, Escrivà ha repassat els aspectes claus de la reforma, que tornarà a lligar la revaloració de les pensions a la inflació garantint el poder adquisitiu.

Una reforma contra la "devaluació sistemàtica" del poder adquisitiu dels pensionistes

I en aquesta defensa ha criticat els efectes de la reforma que el PP va aprovar el 2013 "sense cap mena de consens", destacant que imposava "una devaluació sistemàtica" del poder adquisitiu dels pensionistes, que ha xifrat en una pèrdua del 40% en vint anys. "És raonable que algú que es jubila amb una pensió de 1.000 euros acabe 20 anys després guanyant-ne 600?", ha qüestionat.

També ha criticat el factor de sostenibilitat activat pels populars en aquella norma –que ara se substituirà per un altre instrument– ja que, segons Escrivà, castigaria amb una retallada del 20% de la pensió un jove que ara tinga 18 anys.

La nova reforma del model de pensions determina també el traspàs de les despeses no contributives de la Seguretat Social als pressupostos generals de l'Estat; així com mesures per a acostar l'edat efectiva de jubilació a l'edat ordinària. En aquest punt, Escrivá ha incidit que Espanya "no necessita canviar l'edat legal de jubilació, que és adequada i suficient" sinó aconseguir que l'edat efectiva de jubilació s'aproxime a l'establida per llei, que és de 67 anys.

Aquestes paraules venen precedides d'una forta controvèrsia després que una entrevista apostara per facilitar que en alguns casos els treballadors pogueren estirar la vida laboral a 75 anys, unes paraules que el ministre assegura que s'han malinterpretat.

També et pot interessar

stats