Elena Cebrián: "El concepte d'Espanya buidada s'ha malgastat. El nostre territori està ple de vida i patrimoni"

La nova secretària autonòmica de Cohesió Territorial i Polítiques contra el Despoblament aposta per donar més veu als municipis en la decisió sobre les instal·lacions energètiques que acullen

18.02.2022 | Entrevista LNM Elena Cebrián

"Atraure població, però sobretot mantindre la que hi ha". És l'objectiu principal que s'ha marcat la nova secretària autonòmica de Cohesió Territorial i Polítiques contra el Despoblament, Elena Cebrián. L'exconsellera d'Agricultura i Medi Ambient en el primer govern del Botànic ha avançat a Les Notícies del Matí les claus de la nova etapa. I aquestes exigeixen acostar serveis al món rural per a donar-los més participació en les qüestions que els afecten, començant per l'energia.

"La transició energètica ha de ser més democràtica, com més pròxima millor. Que el principal beneficiari siga el poble o la comarca. No que es construïsca una megainstal·lació que produeix energia però no sabem a on", ha explicat Cebrián, que s'ha compromés a augmentar la participació dels municipis i les associacions en la decisió finals sobre instal·lacions fotovoltaiques i eòliques.

La transició energètica ha de ser més democràtica, com més pròxima millor

S'hi desmarca Cebrián del concepte 'Espanya buidada', una idea que no veu aplicable a la Comunitat Valenciana per les diferències amb les autonomies que hi fan bandera d'aquesta marca. La situació valenciana, adverteix, és molt diferent a la de les dues castelles, que no només estan perdent població a l'interior, sinó també a les capitals de província pel poder tractor de Madrid. "El concepte s'ha malgastat. El nostre territori està ple de vida, de patrimoni, de gent que protesta" —ha dit la secretària autonòmica— "és una referència estàtica i volem una cosa més dinàmica".

Saluda la capacitat que ha tingut el concepte per a situar el problema del despoblament en el centre del debat públic, però tem que passada la ressaca de les eleccions de Castella i Lleó "s'oblidarà". Per contra, assegura que la prioritat de la Generalitat és que la qüestió estiga "viva" en la societat i les institucions.

El turisme és important, però no pot ser l'únic actiu per a desenvolupar l'interior

En el camí per a aconseguir-lo hi ha noves iniciatives com la Ruta 99, una circuit turístic per a posar el valor el patrimoni dels municipis menys poblats del territori. No obstant això, assegura que l'aposta de la Secretària Autonòmica de Cohesió Territorial passa per una diversitat d'accions i sectors. "El turisme és important, però no pot ser l'únic actiu. Hem de treballar perquè hi haja moltes activitats a l'interior, agràries i ramaderes, de serveis, industrials... no podem apostar-ho tot a una carta".

En clau política, ha emmarcat la seua reincorporació al Botànic, fruit d'una renovació de càrrecs en Presidència, com un "acte de lleialtat" al Consell, a petició del president de la Generalitat, en la recta final de la legislatura. I sense voler entrar en les possibles implicacions valencianes de la crisi madrilenya del PP, ha destacat que aquestes lluites de poder en el si dels partits "són les coses que fan que la gent es desconnecte de la política".

També et pot interessar

stats