Les eleccions anticipades serien possibles a les cinc comunitats autònomes amb govern del PP-Vox

Les cinc coalicions estan en perill per l'advertiment de ruptura de Santiago Abascal, després del suport d'estes comunitats autònomes al repartiment de menors migrants no acompanyats

El líder de Vox, Santiago Abascal, este dimecres
El líder de Vox, Santiago Abascal, este dimecres / Eduardo Parra (Europa Press)

Unes hipotètiques eleccions anticipades serien legalment possibles a les cinc comunitats governades pel PP i Vox en les quals la coalició està en perill per l'advertiment de ruptura de Santiago Abascal després del suport d'estes autonomies al repartiment de menors migrants no acompanyats. Així ho arrepleguen els estatuts d'autonomia de Castella i Lleó, la Comunitat Valenciana, Aragó, la Regió de Múrcia i Extremadura, les cinc comunitats presidides pel PP on Vox forma part de l'executiu.

En tres d'eixes cinc comunitats els presidents podrien convocar eleccions anticipades perquè els seus estatuts els faculten per a fer-ho, per no donar-se cap de les causes que ho impedirien: que no haguera transcorregut un any des de l'anterior dissolució de la cambra o que estiguera convocada una moció de censura. Això és el que podrien fer, si és cas, els presidents de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco; Aragó, Jorge Azcón, i Extremadura, María Guardiola. De manera similar, el president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, podria acordar la dissolució de l'Assemblea i la convocatòria anticipada d'eleccions perquè, a més d'eixes condicions, tampoc concorren les altres dos que marca el seu estatut: que reste menys d'un any per al final de la legislatura i que no estiga convocat un procés electoral estatal.

A la Comunitat Valenciana, el president, Carlos Mazón, amb l'acord previ del Consell, podria ordenar mitjançant decret dissoldre les Corts mentre no hi ha en tramitació una moció de censura. D'altra banda, els cinc estatuts permeten presentar mocions de censura, però només els presidents de Castella i Lleó i la Regió de Múrcia podrien ser objecte d'una per part de Vox en solitari. La formació d’extrema dreta té allí el percentatge de diputats autonòmics requerit, en tots dos casos el 15%, mentre que a les altres comunitats autònomes no compta amb el mínim exigit per a posar en marxa esta possibilitat.

Tant a Castella i Lleó com a Múrcia la moció de censura hauria d'incloure un candidat a la presidència del govern regional. Igualment, els estatuts faculten els cinc presidents a plantejar mocions de confiança, però esta eventualitat portaria probablement al cessament, ja que cap d'ells té majoria absoluta ni un altre suport possible, si es confirma el trencament dels pactes per Vox.

També et pot interessar

stats