Drets Socials comunica a la Fiscalia les "burles" d''El Hormiguero' a Pilar Lima per "discriminació"

Consideren que aquest tipus de comentaris perpetuen estereotips, l'estigmatització i l’exclusió social

Pilar Lima
Imatge d'arxiu de Pilar Lima durant una entrevista en 'Les Notíces del Matí' / À Punt NTC

La direcció general de Drets de les Persones amb Discapacitat, dependent del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, ha posat aquest divendres en coneixement de la Fiscalia les "burles" abocades sobre la candidata de Podem per a l'alcaldia de València, Pilar Lima, per part del presentador del programa El Hormiguero, Pablo Motos, i el seu col·laborador, Miguel Lago, per "incitar a la discriminació".

Així mateix, des del Real Patronat sobre Discapacitat han obert un expedient de queixa al programa. La institució argumenta que les llibertats tenen límits quan es comprometen drets de tercers. "No romandrem impassibles davant de pràctiques que estigmatitzen i ridiculitzen persones amb discapacitat", ha afirmat el Real Patronat en el seu compte de la xarxa social Twitter.

Segons expliquen des del Ministeri de Drets Socials, tant Pablo Motos com Miguel Lago van comentar en directe “entre mofes” la discapacitat i l'orientació sexual de la candidata valenciana dimarts passat en el seu programa.

En el seu escrit a la Fiscalia, des de la direcció general indiquen que les manifestacions realitzades suposen “un atac” al dret a la igualtat i la no discriminació de totes les persones amb discapacitat i contribueixen a mantindre en l'imaginari col·lectiu estereotips i prejudicis que afecten molt greument la vida de les persones amb discapacitat.

Al seu judici, els comentaris pronunciats donaren a entendre explícitament que és absolutament absurd que una persona amb discapacitat, en aquest cas “per ser sorda o coixa”, no estaria capacitada per a poder exercir les funcions pròpies d’un càrrec polític si fora escollida. 

A més, argumenta que les declaracions abocades contra Pilar Lima pels presentadors poden suposar la vulneració del dret a l'honor (article 18 de la Constitució), i a la no discriminació (article 14). També cita la llei general de comunicació audiovisual i alguns articles de la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat i la llei d'igualtat de tracte i no discriminació que, a parer seu, refrenden els seus arguments. 

Finalment, l’escrit de la direcció general de Drets de les Persones amb Discapacitat, afirma que aquest tipus de manifestacions “inciten a la discriminació contra les persones amb discapacitat” i “contribueixen a perpetuar la seua estigmatització i exclusió social”, quan és obligació de l'estat espanyol lluitar contra aquests estereotips i prejudicis i prendre les mesures pertinents perquè es respecte la dignitat de les persones amb discapacitat.

També et pot interessar

stats