Dotze municipis de les comarques del sud amb majories absolutes de partits independents

Gent per la Vila decidirà l'alcaldia de la Vila Joiosa entre el PSPV i el PP.

Dotze municipis de les comarques del sud amb majories absolutes de partits independents
Dotze municipis de les comarques del sud amb majories absolutes de partits independents
31 de maig 2019 - 20:37

La província d'Alacant ha sigut, amb dotze municipis, una de les que més partits independents han aconseguit majoria absoluta. Partits vells i no tan vells que s'han aprofitat de la conjuntura política actual per a crear un grup propi que ha calat en la ciutadania, que els ha donat el poder.

Un cas notori s'ha donat a Benimeli, a la Marina Alta. El grup independent Unió per Benimeli, liderat per José Llull, ha aconseguit el 93,75% dels vots. Així, amb 225 vots dels 237 totals –els altres 12 vots han sigut per al PP– es quedarà els 7 escons que integren el govern municipal. No obstant això, no es tracta d'una sorpresa, ja que fa quatre anys es va produir el mateix resultat.

La casualitat ha volgut que al municipi del costat també el lideren els independents. A Sanet i els Negrals, també de la Marina Alta, el grup independent Sanet-Fepal ha aconseguit 235 vots, un 66,76% del total i ha obtingut així 5 dels 7 seients que s'hi repartien. Els altres dos seran per al PP.

Altres pobles on governaran grups independents són Parcent (Junts per Parcent), Tàrbena (Independents per Tàrbena), l'Atzúbia (Iniciativa per Atzúbia i Forna), Benilloba (Agrupació d'Electors Independents per Benilloba), Alfafara (Gent per Alfafara), la Vall de Gallinera (Gent per la Vall), Sagra (Gent per al Canvi), Castell de Castells (Units per Castells) i Sella (Agrupació d'electors de Sella). Aquests municipis es concentren, curiosament, al Comtat i la Marina.

Diversos grups independents al Poble Nou de Benitatxell

Un dels casos més curiosos es troba al Poble Nou de Benitatxell, a la Marina Alta. El grup independent Més Benitatxell (MésB) liderat per Miguel Ángel García Buigues, ha aconseguit la majoria absoluta amb 6 dels 11 regidors possibles. El grup ha obtingut el 48,28% dels vots amb 658. La part curiosa la trobem en el fet que també hi ha un altre grup independent que ha aconseguit un representant. Es tracta d'Independents de la Marina Alta (IMA) que amb 163 vots és la tercera força més votada.

També és sorprenent el cas de la segona força més votada al poble, Renovació Democràtica Centrista Valenciana (REDcv), i que lidera l'exalcalde del municipi, Josep Femenia. El grup, allunyat dels partits convencionals, es tracta d'una coalició entre Demòcrates Valencians (DV) i la formació anteriorment presidida pel jutge Elpidio Silva, Renovació Democràtica Ciutadana (RED), que té un caràcter marcadament centrista i autonomista. Aquesta formació hi ha obtingut 4 regidors, amb 391 vots, que es corresponen amb el 28,69% del total.

Gent per la Vila, decisiu a Vila Joiosa

Tot i que la Vila Joiosa (Marina Baixa) té més de 33.000 habitants censats, els resultats electorals han conferit a un grup independent que només ha obtingut un 6,81% dels vots (929) un paper decisiu per a marcar quina serà la formació que governe. Dels 21 regidors que es repartien a les eleccions, el bloc d'esquerres s'ha quedat amb 10 (8 del PSOE i 2 de Compromís), igual que el bloc de dretes (6 del PP i 4 de Ciutadans). Així, el regidor que falta serà per al grup Gent per la Vila. Els independents estan liderats per Pedro Alemany, exregidor del PP al municipi, que ara té la clau del poder a l'Ajuntament.

També et pot interessar

stats