La Diputació de Castelló planteja recuperar el parany a través d’una escola o d’una càtedra científica

Per a la presidenta provincial, aquesta modalitat de caça, actualment prohibida, és un senyal d’identitat i una tradició que cal defendre

La Dipu de CS vol recuperar el parany
Reunió de la presidenta de la Diputació de Castelló amb Apaval / Diputació de Castelló

La titular de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, ha garantit que la institució que presideix treballarà per a aconseguir que la Generalitat done el vistiplau a les proves científiques de la cistella emmalla, les quals permetrien compatibilitzar la modalitat de caça del parany amb la preservació de les espècies.

Per a això, ha proposat actuacions tant si les proves resultares positives —ajudes i una escola provincial del parany— com negatives —una "càtedra científica" per a continuar investigant altres fórmules que facen viable la recuperació d'aquest mètode de caça actualment prohibit—.

El parany consisteix en una trampa per a xicotetes aus disposada en els arbres on es col·loquen uns penjadors als quals se li posen unes varetes impregnades amb una substància adhesiva (lliga) per a capturar els pardals.

Aquest dijous, Barrachina i el diputat de Caça, Iván Sánchez, s'han reunit amb una representació de l'Associació de Paranyers de la Comunitat Valenciana (Apaval) encapçalada pel seu president, Miguel Ángel Bayarri, i els han reiterat "la màxima defensa de la caça com a senyal d'identitat de la província i motor econòmic dels pobles de l'interior", ha informat la corporació provincial.

"La nostra aposta és tan ferma i clara que creàrem una àrea específica de caça en el nou organigrama de la institució provincial perquè tinguen més suport institucional", ha subratllat Barrachina.

A més, ha enaltit la labor d’Apaval per a conservar el parany i fer-lo compatible amb la conservació de la fauna i la biodiversitat, alhora que ha apostat per potenciar la caça com a "clau per a la conservació del territori i el medi ambient".

Autorització de la conselleria

Segons ha traslladat a l'entitat, la Diputació treballarà "des d'ara mateix" per a aconseguir l'autorització de les proves del cistell emmalla per part de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, "gestionada per la castellonenca Salomé Pradas", també del PP. Aquesta urgència es deu al fet que la temporada de caça comença el mes d'octubre i “cal aconseguir demostrar que aquest mètode és selectiu i compatible amb la directiva d’aus", ha asseverat la presidenta provincial. Després d'aquesta trobada, Barrachina ha anunciat una nova reunió, en aquesta ocasió a tres bandes entre la institució provincial, Apaval i l’esmentada conselleria.

Escola provincial o càtedra científica

En el cas que el resultat de les proves de la cistella emmalla fora positiu, Barrachina ha avançat que la Diputació treballarà per a la creació d'una línia d'ajudes per a la implantació del cistell emmalla en els paranys, així com la firma d'un conveni amb Apaval per a la creació d’una escola provincial del parany i així organitzar cursos i jornades en municipis. Tot això, amb l'objectiu de "recuperar una tradició que ha patit anys de bloqueig, la qual cosa ha generat una forta bretxa generacional".

Per contra, si el resultat de les proves del cistell emmalla fora negatiu, la Diputació apostarà per la creació d'una "càtedra científica” per a continuar investigant altres fórmules per a fer viable la seua recuperació.

"La Diputació continuarà defenent els nostres senyals d'identitat i el respecte a les nostres tradicions, com la caça del parany. Per això, treballarem amb la Generalitat perquè s'articule la reglamentació necessària que permeta recuperar-lo", ha conclòs Barrachina.

També et pot interessar

stats