Diana Morant (PSOE): "Eixim a mirar als ulls la ciutadania per a dir-los que, vinga el que vinga, els protegirem"

La cap de llista per València demana el vot per a continuar "blindant l'estat del benestar" contra l'alternativa de PP i Vox, entre acusacions a Feijóo d'haver caigut en una deriva "trumpista"

La cap de llista del PSOE per València, Diana Morant / À Punt NTC

"Blindar l'estat del benestar per a continuar avançant en drets i llibertats" és la proposta amb què el Partit Socialista Obrer Espanyol concorre a les eleccions generals, en paraules de la cap de llista del PSOE per València Diana Morant, que ha tancat la ronda d'entrevistes d'À Punt pels comicis del 23 de juliol. La ministra de Ciència i Tecnologia ha fet una "crida massiva" al conjunt de la societat, "no només la progressista, sinó també la moderada i sensata" contra la "deriva" que al seu juí ha emprés el Partit Popular des del 28M, en els governs autonòmics i municipals que comparteix amb Vox. Per a la socialista, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, està tenint un "divorci dur" de la moderació (una referència a la terminologia que el popular va gastar sobre la condemna per assetjament a la dona al cap de llista de Vox, Carlos Flores). I en aquest camí de radicalització situa les insinuacions del popular sobre possibles irregularitat en el vot per correu, que interpreta com "una deriva trumpista que erosiona la democràcia."

"Les enquestes diuen que si els populars volen governar han de fer-ho amb l'extrema dreta i sabem el que significa" ha advertit Morant, que ha retret la desmarcada de la presidenta de les Corts Llanos Massó (Vox), "posada amb els vots del PP", de la condemna per l'últim crim masclista i els diversos casos de "censura" recent, com el veto a espectacles o l'ordre de retirada d'un còmic en valencià, Camacuc, de la biblioteca municipal de Borriana. "Jo no havia vist mai això i tinc 43 anys. M'ho havien contat els pares... i no vull viure-ho per als meus nebots", ha explicat.

Les enquestes diuen que si els populars volen governar amb de fer-ho amb l'extrema dreta i sabem el que significa

"El seu projecte és retrocedir, el nostre avançar", ha dit Morant, contraposant l'ideari del PP i Vox amb del PSOE-Sumar. L'exalcaldessa de Gandia ha reivindicat les conquistes econòmiques del govern de Pedro Sánchez i Unides Podem, com el rècord de contractacions, la pujada del salari mínim interprofessional o la revalorització de les pensions segons l'IPC, així com les mesures aplicades per a minvar els efectes del coronavirus o l'escalada de preus derivada de la guerra d'Ucraïna, la contenció del preu de l'electricitat, la congelació de taxes o la rebaixa dels preus del transport públic. "Eixim a parlar als ulls a la ciutadania, per a dir-los que vinga el que vinga els protegirem contra aquells que els desprotegiran o els retallaran", ha assegurat la cap de llista per València.

La socialista promet que el PSOE anirà "més enllà" en les polítiques socials en cas de revalidar el govern, una opció que dona per fet. Del seu programa ha destacat la voluntat de blindar el salari mínim al 60% del mitjà per llei, solucions per llei a les llistes d'espera o la construcció massiva d'habitatge social en sòl públic per a contindre els preus amb el suport de la nova llei de l'habitatge, que està segura que el PP derogarà si arriba a la Moncloa. També ha proposat solucions "definitives" com la inversió de 600 milions en dessaladores per a assegurar "aigua per sempre", contra les "guerres de l'aigua" de què acusa el PP com a única política hídrica, davant el risc que es consolide la retallada del transvasament Tajo-Segura. "No enganyarem la ciutadania per a replegar quatre vots, no entrarem en guerres absurdes, volem solucions reals", ha dit Morant, que defensa que amb Pedro Sánchez s'ha transvasat més aigua que en les legislatures del popular Mariano Rajoy.

No enganyarem la ciutadania per a replegar quatre vots, no entrarem en guerres absurdes per l'agua, volem solucions reals

Admet errades en l'executiu amb la llei del "només sí es sí", per la que ha tornat a demanar disculpes, però desvincula els socialistes de cap responsabilitat sobre el fracàs en la reforma de la llei de finançament, que atribueix a la impossibilitat d'acords amb el PP que, segons ha recordat, va perdre l'oportunitat quan tenia majoria alhora al Congrés i el Consell. S'ha mostrat convençuda que amb el PP "no s'arreglarà el sistema de finançament", recordant que Feijóo defensa un criteri diferent del pes poblacional, que és el que més beneficia a la Comunitat Valenciana. Amb tot, defén que el PSOE "sí que ha finançat bé" l'autonomia, compensant-la amb més inversió directa i aportacions de fons covid i Next Generation per damunt de la mitjana, que l'han situada com a quarta que més fons ha rebut al conjunt de l'Estat. "Demane a la ciutadania que es pregunte si a Espanya l'anirà millor si Vox entra en la Moncloa de les mans del PP", ha dit Morant apel·lant el vot de l'audiència en unes generals que encara amb optimisme. "Les enquestes diuen que estem de remuntada i crec que guanyarem les eleccions", ha assegurat a À Punt.

També et pot interessar

stats