Podem demanarà a la UE que pare l’ampliació del port de València pels riscos ambientals per a l’Albufera

L’eurodiputada Idioa Villanueva alertarà dels “danys irreversibles” que causarà “a la costa que protegeix l’aiguamoll de la salinització”

Diversos vaixells de càrrega en el port de València, en una imatge d'arxiu
Diversos vaixells de càrrega al port de València en una imatge d'arxiu / Europa Press
18 de juny 2021 - 12:51

Podem vol saber quina és la posició de la Unió Europea sobre l’ampliació del port de València. Per això, l’eurodiputada de Podem, Idoia Villanueva, elevarà una pregunta escrita a la Comissió Europea per a saber si les institucions europees preveuen detindre l’ampliació nord del port de València "pel perill que suposa per al Parc Natural de l'Albufera".

Villanueva ha conegut l’ampliació de la terminal nord del port després de la trobada que ha tingut amb els responsables de la formació morada a la Comunitat Valenciana. Segons el seu parer, cal que intervinga la Unió Europea per a paralitzar aquest projecte, sobretot por raons ambientals.  

En el seu escrit, l’eurodiputada de Podem alertarà dels "danys irreversibles" que l’ampliació comportaria per a l'Albufera i el seu litoral marí i exposarà que "l'ampliació iniciada el 2007 [els dics d'abric], ara paralitzada, no relacionada directament amb la gestió de l'Albufera, afecta greument la costa que protegeix l'aiguamoll de la salinització i desaparició perquè deté el flux de sediments marins del nord-sud (efecte ombra) i impedeix la regeneració natural, cosa que la fa vulnerable ja que la posa a l'abast de l'aigua salada durant els temporals".

Així mateix, l’eurodiputada de Podem també recordarà que "la pròpia Autoritat Portuària va reconèixer la relació causal entre l'ampliació i el dany a les platges que protegeixen l'Albufera i la impossibilitat de les autoritats per a reparar el mal, al gener de 2017". Idoia Villanueva defensarà que "no hi ha raons d'interés social o econòmic que justifiquen aquesta ampliació, ja que aquest port és un dels més grans i eficients d'Europa".

En concret, a través de la seua pregunta, Idoia Villanueva preguntarà si la Comissió Europea preveu detindre l’ampliació i promoure el desmuntatge dels dics d'abric del 2007 aplicant els principis de cautela, prevenció i de correcció d'atemptats reconeguts en l'article 191 del Tractat de Funcionament de la UE i el 6.4 de la Directiva 92/43/CEE.

L'ampliació no encaixa en un projecte d'interés públic de primer orde ni en un tema de seguretat pública o salut humana Idoia Villanueva - Eurodiputada de Podem

L'eurodiputada, després d’argumentar qüestions ambientals, defensa que "l'ampliació no encaixa en un projecte d'interés públic de primer orde ni en un tema de seguretat pública o salut humana, per la qual cosa no hi hauria raons per a emparar-ne la construcció a la llum dels possibles danys".

A més de la pregunta que plantejarà en la Comissió Europea d’Idoia Villanueva, Podem pretén realitzar més iniciatives contra l'ampliació del Port, "sempre de la mà de la societat civil i de la ciutadania, en una estratègia del partit de coordinar en tots els nivells territorials la protecció del medi ambient i la lluita per models de ciutats sostenibles i respectuoses amb la salut".

També et pot interessar

stats