Darias deixa en mans de les autonomies la regulació horària de l’oci nocturn

El govern espanyol ha trobat el consens en el Consell Interterritorial després de flexibilitzar les restriccions de restaurants, bars i discoteques

Oci nocturn
Imatge de locals d'oci nocturn a València / À Punt NTC

La Consell Interterritorial de Sanitat ha aprovat per unanimitat les noves mesures sobre la restauració i l’oci nocturn, amb l’excepció del País Basc, que no ha volgut participar de l’acord.

Així ho ha indicat en la roda de premsa posterior a la reunió de la comissió interterritorial la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que, a preguntes dels mitjans ha declinat fer cap valoració sobre l’abstenció del País Basc, argumentant que és la comunitat autònoma la que haurà d’explicar les seues raons.

L’oposició frontal de moltes autonomies a les mesures acordades la setmana passada i el fet que l’Audiència Nacional haja admés a tràmit el recurs interposat per la Comunitat de Madrid contra el reglament que es va aprovar ha fet canviar d’actitud el departament de Carolina Darias. Així, havia enviat un esborrany abans de la reunió en què deixava en mans de les autonomies la regulació horària, canviant el criteri anterior.

En la reunió d’aquesta vesprada s’ha aprovat un document en el qual apareixen les mesures referents a la restauració, que queden en mans dels governs de les comunitats autònomes, i en què les mesures referents a l’oci nocturn anunciades la setmana passada passen a ser recomanacions.

Per tant, se suprimeixen les restriccions en bars i restaurants (aforament màxim del 50% en interiors, màxim de sis persones per taula i tancament a les 01:00 hores), i s’estableix que els locals d’oci nocturn i les discoteques poden obrir fins a les 02:00 hores, amb possibilitat d’ampliar-lo fins a les 03:00 hores.

La resta de mesures, referents a vacunació, l’estudi de seroprevalança i els cribratges a persones asimptomàtiques, es mantenen tal i com figuren en el document aprovat la setmana passada, ha explicat Darias. 

Eixida conjunta, consensuada i acordada

La ministra ha volgut donar el seu reconeixement a totes les persones que han fet possible aquesta nova proposta fruit de l’acord, ja que, assegura, la imatge de divisió no ajuda. A més ha posat l’accent en el fet que l’acord signat hui significa una eixida conjunta, consensuada i acordada de les restriccions. “Si entrem junts en aquesta crisi, eixim tots junts”, ha postil·lat. 

A la pregunta sobre el canvi de criteri entre les mesures anunciades la setmana passada, que no permetien obrir les discoteques i locals d’oci nocturn a les comunitats que no estigueren en nivell d’alerta 1 o nova normalitat, ha explicat que és fruit de “l’escolta activa” a les autonomies i els sectors afectats per aquestes mesures. 

A més ha assegurat que, el fet que les mesures s’hagen transformat en recomanacions no significa que automàticament es vaja a obrir l’oci nocturn, sinó que cada comunitat autònoma decidirà anar obrint en funció de la seua situació epidemiològica.

La Comunitat Valenciana mantindrà l'hora límit a les dos de la matinada

El president del Consell, Ximo Puig, ha deixat clar, que en qualsevol cas la Comunitat Valenciana ja ha adoptat la seua decisió, "que és una obertura progressiva, l'actuació de la qual està limitada a les 02:00 hores, i així continuarà en les pròximes setmanes".

El president també ha destacat que la Comunitat Valenciana sempre ha buscat en la comissió interterritorial "la màxima cohesió possible i el màxim consens" perquè "el que li importa a la gent és que no hi haja soroll a l'entorn d'aquesta qüestió, ja que el soroll no ajuda a la superació de la pandèmia". "El que faria falta és buscar un consens que facilitara la imatge d'unitat enfront de la pandèmia per part de totes les comunitats autònomes", ha afegit.

També et pot interessar

stats