Sanitat busca el consens amb les autonomies per a flexibilitzar les mesures en la restauració i l'oci nocturn

El Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut es reuneix aquest dimecres amb un nou esborrany damunt de la taula 

Imatge d'arxiu de l'ambient nocturn al barri del Carme, a València
Imatge d'arxiu de l'ambient nocturn al barri del Carme, a València

El Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut es reuneix aquest dimecres a l’espera d’arribar a un acord per a plantejar noves mesures contra el coronavirus que suposen una major flexibilització en bars, restaurants i locals d’oci nocturn.

La reunió arriba després que l’Audiència Nacional haja admès a tràmit el recurs interposat per la Comunitat de Madrid contra el reglament que es va aprovar en la Interterritorial de la passada setmana, i que només autoritzava a obrir l’oci nocturn, amb diferents horaris, en aquelles autonomies que estigueren en nova normalitat, risc baix i risc mitjà.

La declaració va tirar avant amb el vot en contra de Madrid, Catalunya, Múrcia, Galícia i Andalusia. El País Basc ni tan sols va participar en el debat, i Castella i Lleó s'hi va abstindre.

Madrid va anar als tribunals per una possible invasió de competències autònomiques. L’ admissió a tràmit del seu recurs davant l'Audiència Nacional suposa que a la comunitat madrilenya se suspenen de manera cautelar les mesures acordades, mentre que els jutges resolen el fons de la qüestió judicial. La decisió de l'Audiència Nacional ha provocat que el Ministeri haja fet marxa arrere i haja convocat un nou Consell Interterritorial.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va assegurar aquest dimarts que espera aconseguir "un nou acord" amb les autonomies, encara que va alertar que el consens "està cada vegada més complicat".

La nova proposta

L’esborrany de la nova proposta, que serà debatuda en la Comissió Interterritorial, proposa permetre als locals i discoteques obrir fins a les 02:00 hores, amb possibilitat d’ampliar-lo fins a les 03:00 hores en aquells territoris amb nivells d’alerta 1 i 2 de coronavirus; ara només es permet en zones situades en el primer nivell.

En els nivells 1 i 2 s’estableix que no es podrà superar un aforament màxim del 50% en interiors, i que les terrasses podran funcionar al 100%, amb la distància d’1,5 metres entre taules.

En el nou document també se suprimeixen les restriccions en bars i restaurants (aforament màxim del 50% en interiors, màxim de sis persones per taula i tancament a les 01:00 hores). Sanitat assenyala que es revisaran i flexibilitzaran les mesures tenint en compte l’evolució de la pandèmia, i que es deixaran en mans de les autonomies.

 

També et pot interessar

stats