Dalmau: "Volem que d'ací a quatre anys la Comunitat Valenciana es declare territori lliure de desnonaments"

20 min.

El líder d'Unides Podem, Rubén Martínez Dalmau, rep aquest dimecres els membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca en la segona reunió com a nou conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica. "Tenim el peu en l’accelerador i hem començat a treballar de debò", ha explicat Dalmau en una entrevista a Les notícies del matí.

El conseller assegura que el seu departament vol traure el màxim profit de les competències de les comunitats autònomes en matèria d'habitatge. En aquest sentit s'ha marcat com a prioritat facilitar l'accés a la vivenda i racionalitzar el mercat del lloguer, augmentant el parc d’habitatge públic per al lloguer social, ordenant els lloguers turístics, augmentant les inspeccions i pressionant amb sancions els grans tenidors que mantinguen els habitatges buits. 

Dalmau recorda que l'accés a la vivenda és un dret constitucional i que aquest principi marcarà l'acció del seu departament amb un objectiu a mig termini: "Volem que d'ací a quatre anys la Comunitat Valenciana es declare territori lliure de desnonaments", ha dit.

El conseller ha explicat que la Conselleria que lidera implementarà polítiques "verdes" d'estalvi energètic en els immobles a través de la competència d'Arquitectura Bioclimàtica". Una acció necessària, ha recordat, quan els edificis consumeixen el 40% de l'energia.

Dalmau ha insistit en l'aposta per la lluita contra el canvi climàtic que ha fet el nou Consell i la importància de la vicepresidència segona "verda" que lidera per a coordinar polítiques transversals. El líder de Podem té previst iniciar una ronda immediata de reunions amb organitzacions ecologistes per a amerar-se de les prioritats que identifiquen contra el canvi climàtic que puguen traslladar-se a polítiques concretes. 

Dalmau renuncia a l'escó

Una gran càrrega de treball i responsabilitat a partir de la qual ha justificat la renuncia a l'escó de diputat autonòmic, que  previsiblement ocuparà l'alcoiana Naiara Davó. Dalmau considera "difícil compaginar dos càrrecs" amb eficàcia, la qual cosa entén com un "signe de la vella política".

Tanmateix no ha volgut valorar la decisió de mantindre els dos càrrecs, com de moment sí que farà la seua companya de coalició i nova consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica Rosa Pérez, d'Esquerra Unida.

Mestissatge proporcional

El conseller també ha tornat a reivindicar el principi de proporcionalitat, respecte dels resultats de les eleccions, per al repartiment de càrrecs en els esglaons inferiors de poder, com les direccions generals. En l'anomenat "mestissatge" –conselleries amb membres dels tres partits en diversos nivells de poder– hauria de considerar-se el 15% dels vots d'Unides Podem a les eleccions, ha recordat Dalmau, per a qui, en tot cas el més important és la competència i professionalitat de les persones finalment escollides. 

D'altra banda, ha llevat importància al fet de no tindre una seu per a la conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, ja que es tracta d'un departament de nova creació.

stats