"0% d'interés": Compromís llança una campanya contra l'exclusió financera i per una banca pública

La coalició denuncia el tancament d'oficines bancàries i la reducció de l'atenció presencial a les oficines

Presentació de la campanya '0% d'interés' de Compromís
Presentació de la campanya "0% d'interés" de Compromís / Europa Press

La coalició Compromís ha posat aquest dimarts en marxa als carrers la campanya "0% d'interés" per a denunciar el tancament d'oficines bancàries i la reducció de l'atenció presencial dels bancs i per a reivindicar una banca que "situe les persones en el centre, amb una major presencialitat, un tracte més humà, més oficines i caixers als pobles i detindre els acomiadaments dels treballadors mentre tinguen beneficis milionaris".

Així, en aquest primer dia de campanya, diputats de les Corts, de les diputacions provincials i regidors de Compromís han repartit a València, Castelló, Dénia, Paterna i Llíria una sèrie de fullets per a donar a conéixer a la gent les propostes de la coalició contra l'exclusió financera i per la creació d'una banca pública valenciana.

A València, la síndica Papi Robles, la portaveu adjunta Aitana Mas, el regidor a l'Ajuntament, Pere Fuset i el regidor a Alacant Rafa Mas han sigut els encarregats de donar el tret d'eixida a la campanya explicant a la ciutadania, davant de la seu social de CaixaBank al carrer Pintor Sorolla, les propostes per a aconseguir una banca al servei de les persones.

Sobre aquest tema, Robles ha recordat que rescatar els bancs "ens va costar més de 100.000 milions en els pitjors moments d'una crisi" i ha retret que "ara que estan guanyant xifres astronòmiques, no sols no han retornat els diners sinó que busquen enriquir-se més a costa de la ciutadania". De fet, ha assenyalat que han tirat al carrer a 100.000 treballadors des de 2008 i han tancat prop de 3.000 oficines en els últims anys.

"És indecent que no sols no retornen els diners del rescat bancari sinó que després d'això els banquers multipliquen els beneficis i s'apugen els sous, mentre donen l'esquena a la ciutadania, no t'atenen presencialment, et fan fer cues, o et tanquen abans d'hora", ha criticat Robles, que ha recalcat: "Des de Compromís, diem: Prou!".

Servei públic universal

Aitana Mas ha detallat les propostes de Compromís en aquest sentit, que passen per una regulació que obligue els bancs a atendre tota la ciutadania, establint-se com un servei públic universal. "Aquesta protecció de les persones usuàries ha de realitzar-se a través de la llei de consum, tant en l'àmbit autonòmic com estatal", ha reclamat.

En aquest sentit, ha explicat que les seues propostes inclouen recuperar l'atenció presencial, ampliar els horaris d'atenció i garantir un servei accessible per a tots. A més, proposen la creació d'una banca pública valenciana que podria posar-se en marxa a través de l'Institut Valencià de Finances (IVF), del qual ha destacat que ha sigut "un puntal" per a les empreses en la recuperació econòmica i que, per això, "també podria ser-ho per a la ciutadania en general en forma de banca pública valenciana amb caràcter general".

La campanya també compta amb una pàgina en internet, zerointeres.com, i un vídeo explicatiu per a les xarxes socials, a més d'iniciatives parlamentàries i als ajuntaments.

També et pot interessar

stats