Cultura inicia els tràmits per a l'extinció de la Fundación Nacional Francisco Franco

El ministeri que dirigeix Ernest Urtasun, de Sumar, ha sol·licitat un informe a la Secretaria d'Estat de Memòria Democràtica sobre el possible incompliment de la Llei per part d'esta fundació

El portaveu de Sumar i ministre de Cultura, Ernest Urtasun
El portaveu de Sumar i ministre de Cultura, Ernest Urtasun / Ricardo Rubio (Europa Press)

El Ministeri de Cultura ha iniciat un període d'actuacions prèvies amb la finalitat d'obtindre la informació i elements de juí que puguen motivar el procediment per a instar judicialment l'extinció de la Fundación Nacional Francisco Franco.

L'acord ha sigut signat pel ministre de Cultura, Ernest Urtasun, de Sumar, en compliment de la llei de memòria democràtica i en el marc de les funcions del Protectorat de Fundacions de competència estatal, segons ha assenyalat este departament.

El mateix Urtasun ha remarcat en un vídeo publicat en les seues xarxes socials que és responsabilitat de Cultura "complir escrupolosament" amb la Llei de la Memòria Democràtica. "Així ho hem fet, així ho estem fent hui i així ho continuarem fent", ha apuntat.

El ministre ha explicat el procés a seguir a partir d'este pas, fins a arribar a la responsabilitat última del seu departament d'instar la Justícia a l'extinció d'esta fundació, "tenint els jutges l'última paraula".

Cultura ha sol·licitat un informe a la Secretaria d'Estat de Memòria Democràtica sobre el possible incompliment de la Llei per part d'esta fundació. S'obri així un període de recopilació d'informació en el qual participaran també les associacions de memòria i, una vegada conclosa la instrucció i amb el previ informe de l'Advocacia de l'Estat, es procedirà a la sol·licitud del ministeri.

En concret, la Llei 20/2022, de 19 d'octubre, de Memòria Democràtica, estableix en la seua disposició addicional cinquena que "concorrerà causa d'extinció quan les fundacions no perseguisquen fins d'interés general o duen a terme activitats contràries a este".

La Llei afig que, "a este efecte, es considera contrària a l'interés general l'apologia del franquisme que enaltisca el colp d'estat i la dictadura o enaltisca als seus dirigents, amb menyspreu i humiliació de la dignitat de les víctimes del colp d'estat, de la guerra o del franquisme, o incitació directa o indirecta a l'odi o violència contra les mateixes per la seua condició de tals".

També et pot interessar

stats