Les Corts voten aquesta setmana l'obligació de registrar els lobbys en el portal de transparència
La ciutadania podrà saber quins són els objectius d'aquests grups de pressió i quines reunions han mantingut amb el govern.
Aquesta setmana es debat a les Corts la nova llei de transparència, que, en cas de ser aprovada, obligarà els grups coneguts com a lobbys a registrar-se en el portal de transparència. La iniciativa, presentada pel Consell, naix amb la intenció de saber qui són aquests grups de pressió, els seus objectius i quines reunions han mantingut amb la Generalitat per a defendre els interessos d'aquests grups.
La modificació legal obligaria a crear un registre de lobbys, públic i gratuït, que inclouria sancions que arribarien a 6.000 euros en cas d'incompliment. L'activitat dels lobbys es defineix com a qualsevol comunicació amb els càrrecs públics, per a influir en les seues decisions i que es fa en nom d'un grup organitzat de caràcter privat o no governamental. La llei també regularà la publicitat dels contactes que l'administració manté amb els lobbys durant l'elaboració d'avantprojectes i projectes de decret.
El PP, l'únic partit en contra
En declaracions a À Punt NTC, la síndica adjunta de Compromís a les Corts, Mireia Mollà, ha indicat que "en projectes de llei d'àmbit sectorial un grup d'interés, un lobby pot voler tindre certa influència i això ha de constar en algun lloc perquè la gent sàpia fins a quin punt han pogut influir".
Per la seua part, la portaveu de Podem, Fabiola Meco, ha destacat que l'únic partit que ha registrat una esmena a la totalitat ha sigut el PP, "segurament perquè està d'acord que no hi haja transparència en aquestes relacions entre els representants polítics i els grups d'interés".
La norma preveu un codi de conducta que inclourà les pràctiques i actituds que han de seguir els lobbys en la seua actuació, evitant l'opacitat, garantint l'interés general i fiscalitzant amb bon criteri l'actuació dels poders públics.
Preveu, a més, la creació d'un registre de lobbys i regula l'"empremta normativa", referida a la publicitat dels contactes que l'administració de la Generalitat manté amb els lobbys durant l'elaboració dels avantprojectes de llei i els projectes de decret.