Les Corts voten aquesta setmana l'obligació de registrar els lobbys en el portal de transparència

La ciutadania podrà saber quins són els objectius d'aquests grups de pressió i quines reunions han mantingut amb el govern.

Les Corts votaran l'obligació de registrar els lobbys en el portal de transparència
Les Corts votaran l'obligació de registrar els lobbys en el portal de transparència

Aquesta setmana es debat a les Corts la nova llei de transparència, que, en cas de ser aprovada, obligarà els grups coneguts com a lobbys a registrar-se en el portal de transparència. La iniciativa, presentada pel Consell, naix amb la intenció de saber qui són aquests grups de pressió, els seus objectius i quines reunions han mantingut amb la Generalitat per a defendre els interessos d'aquests grups.

La modificació legal obligaria a crear un registre de lobbys, públic i gratuït, que inclouria sancions que arribarien a 6.000 euros en cas d'incompliment. L'activitat dels lobbys es defineix com a qualsevol comunicació amb els càrrecs públics, per a influir en les seues decisions i que es fa en nom d'un grup organitzat de caràcter privat o no governamental. La llei també regularà la publicitat dels contactes que l'administració manté amb els lobbys durant l'elaboració d'avantprojectes i projectes de decret.

El PP, l'únic partit en contra

En declaracions a À Punt NTC, la síndica adjunta de Compromís a les Corts, Mireia Mollà, ha indicat que "en projectes de llei d'àmbit sectorial un grup d'interés, un lobby pot voler tindre certa influència i això ha de constar en algun lloc perquè la gent sàpia fins a quin punt han pogut influir".

Per la seua part, la portaveu de Podem, Fabiola Meco, ha destacat que l'únic partit que ha registrat una esmena a la totalitat ha sigut el PP, "segurament perquè està d'acord que no hi haja transparència en aquestes relacions entre els representants polítics i els grups d'interés".

La norma preveu un codi de conducta que inclourà les pràctiques i actituds que han de seguir els lobbys en la seua actuació, evitant l'opacitat, garantint l'interés general i fiscalitzant amb bon criteri l'actuació dels poders públics.

Preveu, a més, la creació d'un registre de lobbys i regula l'"empremta normativa", referida a la publicitat dels contactes que l'administració de la Generalitat manté amb els lobbys durant l'elaboració dels avantprojectes de llei i els projectes de decret.

També et pot interessar

stats