Les Corts voten la llei d'igualtat de les persones LGTBI

Reconeix l'accés a la reproducció assistida, pren mesures contra agressions i discriminació, i prohibeix les pseudoteràpies per a curar l'homosexualitat.

Les Corts voten la llei d\'igualtat de les persones LGTBI
Les Corts voten la llei d'igualtat de les persones LGTBI

El ple de les Corts aproven aquest dimecres el dictamen de la comissió de polítiques d’igualtat de gènere i del col·lectiu LGTBI sobre el projecte de llei, de la Generalitat, d'igualtat de les persones.

Després de l'aprovació de l'avantprojecte el passat abril, ara es duu a debat i a votació una llei que, com ja va explicar la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, és la primera norma espanyola que aborda la situació d'aquestes persones. Contempla mesures com ara protocols específics sobre la salut sexual i reproductiva en l'àmbit de la sanitat, i d'altres en el camp de l'educació, com la de fer front a casos d'assetjament que pateixen alguns xiquets.

La nova llei prohibeix l'ús de mètodes, programes o teràpies d'aversió destinats a modificar l'orientació sexual, identitat o expressió de gènere de les persones. Estableix que poden arribar a considerar-se com una infracció molt greu, i tindran sancions de fins a 45.000 euros. 

A més, es converteix en un instrument de prevenció contra agressions i discriminació motivades per qüestions d'orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere, desenvolupament sexual o grup familiar.

Així mateix, permet consolidar els avanços que s'han produït en el nostre país i donar resposta a les demandes dels col·lectius i entitats implicades en la defensa dels drets LGTBI, ja que regula aspectes en els diferents àmbits de la societat, com el social, el familiar, l'educatiu, el cultural, el sanitari o el laboral, i de les etapes de la vida, com la infància, la joventut o les persones majors. 

En aquest sentit, la llei presta una atenció integral a les persones víctimes de violència per LGTBIfòbia, per a la qual cosa estableix l'elaboració d'un protocol específic, a més de crear un servei públic d'assessorament i suport, que serà extensiu als familiars. També estableix que els municipis de més de 100.000 habitants hauran de comptar amb grups especialitzats en la prevenció dels delictes d'odi, dins dels cossos de la Policia Local.

Quant al sistema sanitari públic, inclou la garantia de l'accés a les tècniques de reproducció assistida en la sanitat pública a totes les persones amb capacitat gestant o les seues parelles en condicions d'igualtat. A més, inclou un capítol dedicat a les persones amb variacions intersexuals o amb diferències del desenvolupament sexual. 

La norma també preveu la creació del Consell Valencià LGTBI, que vetlarà pel desenvolupament de la llei i farà el seguiment i evolució, i de l'Espai de la Memòria LGTB.

Una llei fonamental, segons Lambda

Aquest matí, À Punt NTC ha analitzat la lletra menuda d’aquesta llei i ha entrevistat el coordinador general del col·lectiu Lambda, Àlec Casanova.

Casanova ha explicat que l’aprovació de la llei és fonamental per a garantir la dignitat de les persones LGTBI. El coordinador de Lambda ha denunciat les discriminacions i agressions que pateix el col·lectiu: "Es mereixen els mateixos drets que qualsevol altra persona de la societat".

A més, Àlec Casanova ha explicat que sancionar les teràpies per a modificar l'orientació sexual ajudarà a reafirmar que "les persones són lliures de definir la seua orientació i identitat sexual".

També et pot interessar

stats