Les Corts volen frenar el creixement dels cultius de regadiu a zones amb dèficit hídric
Els socis del Botànic i Ciutadans proposen crear un pacte nacional de l'aigua i recuperar l'activitat a les dessalinitzadores de Moncofa, Sagunt i Orpesa.
Els partits que integren l'Acord del Botànic han proposat, amb el suport de Ciutadans, no autoritzar l'extensió de nous cultius de regadiu a les zones que pateixen dèficit hídric, com ara les comarques del sud del territori.
Aquesta és una de les mesures que arreplega el diagnòstic de l'aigua de la Comunitat Valenciana que s'ha presentat aquest dimarts a les Corts i que demà s'aprovarà en la Comissió de Medi Ambient amb els vots de PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans. El PP, que també ha participat en l'elaboració del document, ha acabat desmarcant-se'n i finalment emetrà un vot particular.
El dictamen és fruit de 3 anys de treballs i inclou 80 mesures, entre les quals destaca la defensa del transvasament Tajo-Segura com a "irrenunciable" amb la configuració actual i l'exigència d'una solució definitiva per al del Xúquer-Vinalopó.
Durant el període d'elaboració de l'informe han comparegut 50 persones expertes que han constatat el dèficit estructural de recursos hídrics que pateix la Comunitat Valenciana. De fet, destaquen que des de 1980 s'han reduït un 30%.
Segons dades del Ministeri de Transició Ecològica, l'aigua embassada als pantans de la conca del Segura està aquesta setmana al 21,8% de la seua capacitat total, xifra que se situa 31,3 punts per sota de la mitjana espanyola. Al Xúquer la situació és un poc més esperançadora, tot i que els embassaments es troben en nivells del 28%, 25,1 punts menys que la mitjana estatal.
Pacte nacional de l'aigua
Les formacions polítiques que han col·laborat en el desenvolupament del dictamen pretenen incorporar la perspectiva del canvi climàtic a totes les iniciatives urbanístiques que es posen en marxa d'ara en avant, i advoquen també per augmentar la transparència i el control en la gestió de l'aigua.
Amb aquest objectiu es proposa també arribar a un pacte nacional de l'aigua que regule i planifique tots els recursos de què es disposa, resolga els desequilibris existents, incorpore els aspectes mediambientals de l'aigua, siga econòmicament sostenible i aposte per un nou model de governança d'aquest recurs natural.
Els socis de Botànic i Ciutadans es mostren, a més, partidaris de crear un banc públic d'aigua, modernitzar els regadius i recuperar l'activitat a les dessalinitzadores de Moncofa, Sagunt i Orpesa, parades en l'actualitat.