Les Corts demanen que la UE seguisca l'impacte de l'acord amb Sud-àfrica sobre el mercat de cítrics

També demanen al Consell que duga a terme el Pla Estratègic Autonòmic per a protegir les produccions citrícoles valencianes.

Ple de les Corts Valencianes
Ple de les Corts Valencianes / Inma Caballer

El ple de les Corts ha aprovat per unanimitat que el Consell inste el govern espanyol a exigir a la Comissió Europea (CE) un seguiment "directe i detallat" de l'impacte que està tenint l'acord de Sud-àfrica sobre el mercats de cítrics a Europa. A més, demanen que s'aplique la clàusula de salvaguarda per a pal·liar els perjudicis que està tenint en el camp valencià.

En concret, en el text presentat per Compromís reclamen la retirada de la producció per saturació dels mercats amb el consegüent pressupost per a assumir el cost.

Així mateix, demanen al govern valencià que duga a terme el Pla Estratègic Autonòmic en el qual està treballant el Consell per a protegir les produccions citrícoles valencianes i que continue instant el govern espanyol a exigir a les autoritats europees el reforç dels llocs d'inspecció fronterera per a "garantir un control adequat ".

En particular, apunten que l’executiu espanyol haurà de retre comptes dels resultats anòmals en els controls realitzats en frontera i la proporcionalitat dels mateixos en relació amb el volum de tones de cítrics importats. 

A més, les Corts insten el govern espanyol a exigir a la UE "l'ampliació de les ajudes a les persones agricultores amb els ingressos resultants de l'aplicació d'aranzels en l'última fase de comercialització dels cítrics de tercers països en competència amb les varietats primerenques espanyoles".

Brussel·les assegura que vigilarà la importació de Sud-àfrica 

La Comissió Europea ha afirmat que seguirà de prop l'evolució de les importacions de cítrics procedents de Sud-àfrica per a detectar possibles pertorbacions en el mercat europeu i respondre "adequadament" a la normativa.

Des de Brussel·les, el comissari d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Phil Hogan, ha respost que el volum d'importacions de taronges de Sud-àfrica ha augmentat un 5% entre 2018 i 2017 durant el període de fora de temporada, de l'1 de juny al 15 d'octubre, però que s'ha reduït un 39% entre el 16 d'octubre i el 30 de novembre.

En aquest sentit, ha apuntat també que les taronges fresques representen només el 2% de les importacions anuals i que cap altre cítric s'ha vist afectat per la pròrroga del període de liberalització acordada.

També et pot interessar

stats