Les Corts demanen tindre en compte els drets laborals de ‘kellys’ i aparadores en les subvencions públiques

Concretament, exigeixen al Consell que les ajudes als sector hoteler i del calçat respecten els principis de dignitat, seguretat i drets laborals.

Les Corts demanen tindre en compte els drets laborals de ‘kellys’ i aparadores en les subvencions públiques
Les Corts demanen tindre en compte els drets laborals de ‘kellys’ i aparadores en les subvencions públiques

El ple de les Corts ha aprovat aquest dimecres per unanimitat una iniciativa en la qual es demana al Consell que en les ajudes o subvencions públiques per al foment del turisme, destinades a establiments hotelers i al sector del calçat, tinguen en compte els principis de dignitat, seguretat i drets laborals en la contractació del personal de neteja, les conegudes com les kellys, i les aparadores del calçat.

Amb la proposta és vol impulsar la constitució d’una taula de mediació perquè la patronal i els sindicats acorden els convenis col·lectius d’hoteleria, la creació de cooperatives de treballadores del calçat i un informe sobre l’economia submergida d’aquests col·lectius altament feminitzats. També, han anunciat una major cooperació entre les administracions per a vigilar el frau en les contractacions, així com el control de la intermediació laboral a través d’agències i empreses de treball temporal.

El ple ha demanat també que el govern espanyol reconega els anys treballats en l’economia submergida, per part de les treballadores del calçat, que es puguen acreditar per a la pensió de jubilació, així com augmentar la plantilla d’inspecció a la Comunitat Valenciana.

La diputada de Compromís ─grup del qual partia la iniciativa─, Marian Campello, ha assenyalat que ser valencià és un orgull però per a algunes persones significa “ser precaritzades, explotades”. Així, ha assenyalat que “molts hotelers utilitzen una fórmula perversa, amb contractes a través d’empreses multiservei” per a disposar de cambreres de pis, i ha recalcat que sense les kellys “no hi ha turisme”.

Respecte de les aparadores del calçat, s’ha col·locat un pitet de la seua mare i, visiblement emocionada, s’ha referit a elles com unes “heroïnes”. Campello ha exposat alguns dels problemes a què s’enfronten aquestes treballadores, com el fet de treballar dotze hores al dia i “en negre” en molts casos, sense reconeixement de les malalties professionals, i que en arribar a la jubilació perceben una pensió que “no arriba ni al mínim per a viure”.

“Situació insostenible”

La socialista Toñi Serna ha admés l’existència d’un “elevadíssim nombre de kellys i aparadores que estan en precarietat”, que pateixen trastorns musculars i altres problemes de salut per la sobrecàrrega de treball.

“Si volem traure pit d’aquestes indústries, que siga sobre la base d’un model humanitzat”, ha dit Jordi Alamán. Així mateix, el diputat de Podem ha manifestat que la taxa turística permetria aconseguir recursos per a lluitar contra la precarietat laboral de les kellys.

Per la seua banda, la diputada de Ciutadans, Rosa García, ha indicat que aquesta reivindicació de drets hauria d’“avergonyir els governs que no han plantejat una solució” i ha assenyalat que els punts de l’acord són lògics però “demagògics” en algun cas, perquè el còmput per a la pensió dels anys treballats de manera submergida és “de difícil aplicació”.

El PP demana “exemple” en el sector públic

El popular Juan Carlos Caballero ha mostrat el seu acord amb la proposta, però ha recordat que en política “es necessiten fets”. Caballero ha assegurat que el Consell “contracta kellys a través d’aquestes fórmules” que critiquen i “ho fa pitjor”, i ha posat com a exemple una licitació de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per al servei de neteja de l’alberg de Moraira-Teulada, on els criteris d’adjudicació donen a l’oferta econòmica 70 dels 100 punts, un fet que suposa que hi preval “la més barata”.

Marian Campello ha replicat a la intervenció de Caballero amb retrets a la reforma laboral del PP, i ha assenyalat que després de vint anys en el Consell amb “dones explotades en semiesclavitud” a la Comunitat Valenciana hauria d’haver acudit a la tribuna a “demanar disculpes”.

També et pot interessar

stats