Les Corts demanen al govern espanyol que el 5% de continguts de les plataformes siguen en les llengües cooficials
La proposta de Compromís va en la línia d'allò pactat entre ERC i el PSOE per a aprovar els PGE
La darrera sessió de la Comissió de Radiotelevisió Valenciana i l'Espai Audiovisual, celebrada en les Corts aquest dijous, ha donat llum verda a una proposta de Compromís per tal d'enfortir el sector audiovisual valencià. Es tracta d'una esmena presentada pel grup parlamentari a una iniciativa d'Unides Podem-EUPV, que ha comptat amb els vots favorables tant de la coalició morada com del PSPV-PSOE i que planteja la fixació d'un mínim de continguts en llengües cooficials a les plataformes de televisió.
Segons la portaveu de Compromís en la comissió, Mònica Álvaro, aquesta proposta "pot esdevindre en una oportunitat per al sector audiovisual". El text preveu que les plataformes de televisió que establides a l'estat espanyol amplien el seu catàleg, de manera que s'incloguen productes en llengües com el valencià, llengua cooficial, en un percentatge mínim del cinc per cent dels continguts oferits.
Des de la coalició valencianista consideren que la reciprocitat amb altres canals, d'altres autonomies amb llengua comuna, és necessària tal com assenyala la proposta de Unides Podem-EUPV, però que cal "anar més enllà i apostar pel sector".
Així, Compromís defén que la proposta ajudaria l'audiovisual valencià per tot allò que comporta: la producció, el doblatge o la necessitat de lingüistes, entre d'altres. Com a mostra de continguts en valencià d'èxit, la formació ha destacat la coproducció de La mort de Guillem, una obra que al seu parer hauria d'estar a l'abast del gran públic que és usuari de les plataformes per a consumir audiovisual. "Volem que també tinguen l'oportunitat de consumir audiovisual en valencià", ha conclòs la diputada Mònica Álvaro.
La presència de les llengües cooficials també ha centrat el debat dels PGE entre els partits catalans. La setmana passada, el portaveu en el Congrés d'Esquerra, Gabriel Rufián, va arribar a un acord amb el PSOE perquè la pròxima llei de l'audiovisual només puga ser aprovada amb el seu vistiplau, assegurant la inclusió d'una quota específica per a les produccions en llengües cooficials, a determinar en una futura negociació. Des de Junts, però, consideren que aquesta mesura no garantirà un bon blindatge del català i aposten per reforçar el concepte de productora independent perquè arribe el "finançament real" a les xicotetes empreses i no tant a les grans plataformes.