El govern espanyol pacta amb Esquerra i PNB i aplana el camí a l'aprovació dels pressuposts

L’executiu creu que superarà els 160 vots amb els quals va aprovar els comptes de 2021

l portaveu parlamentari de l'ERC, Gabriel Rufián; el portaveu del PNB en el Congrés, Aitor Esteban i la sotssecretària general del PSOE i portaveu en el Congrés, Adriana Lastra
El portaveu parlamentari de l'ERC, Gabriel Rufián; el portaveu del PNB en el Congrés, Aitor Esteban i la subsecretària general del PSOE i portaveu en el Congrés, Adriana Lastra / Jesús Hellín / Europa Press
29 d'octubre 2021 - 20:28

El govern espanyol ha aconseguit aquest divendres el suport d’Esquerra Republicana de Catalunya i el Partit Nacionalista Basc en la primera votació del projecte de Pressupostos Generals de l'Estat de 2022, que està prevista per al dijous 4 de novembre. 

Així ho han anunciat les dues formacions, després d'aconseguir sengles acords amb els socialistes en diferents matèries. El PNB ha demanat transferir la "gestió íntegra" de l'ingrés mínim vital al País Basc, mentre que el portaveu en el Congrés d'Esquerra, Gabriel Rufián, ha celebrat un acord amb el PSOE perquè la pròxima llei de l'audiovisual només puga ser aprovada amb el seu vistiplau, assegurant la inclusió d'una quota específica per a les produccions en llengües cooficials, a determinar en una futura negociació.

Segons els càlculs de l’executiu, amb el suport d’aquestes dues formacions i la renúncia d’EH-Bildu a presentar esmenes, se superaran els 160 vots amb què es van aprovar els pressupostos de 2021, el que en garanteix la tramitació. Els comptes encara vigents van tirar avant amb ERC, PNB, Bildu, PDeCAT, Més País, Compromís, Nova Canàries, Terol Existeix i el PRC. En aquesta llista de socis pressupostaris se sumaria el BNG, que ja ha anunciat que no dificultarà la tramitació.

Així doncs, seran rebutjades les set esmenes registrades pel PP, Vox, Ciutadans, Junts, Coalició Canària (CC), la CUP i Fòrum Astúries, que demanen altres pressupostos per diferents raons. Mentre els partits de la dreta veuen uns comptes irreals i desbocats en la despesa, Junts critica que no hi haja avanços en la llei audiovisual; CC, que no es complisca el règim conòmic i fiscal de Canàries; i la CUP reivindica un referèndum d'autodeterminació català. UPN ha avançat la seua intenció de donar suport a les esmenes d’aquests partits i el mateix farà l'exdiputat de Cs, ara en el Grup Mixt, Pablo Cambronero.

El debat de totalitat començarà el dimecres 3 de novembre, a les 12:00 hores amb la intervenció de la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, que defensarà el projecte de pressupostos. L'executiu contempla uns ingressos de l'Estat de 279.316 milions, un 10,8% més que en 2021, dels quals la gran majoria, 232.352 milions, provindran d'impostos.

També et pot interessar

stats