El Constitucional prepara una sentència contra el tancament del Congrés en el primer estat d'alarma

Un majoria conservadora de magistrats dona suport a estimar el recurs d'empara presentat pels diputats de Vox

Façana exterior del Congrés dels Diputats a Madrid
Façana exterior del Congrés, a Madrid

El Tribunal Constitucional (TC) elabora una sentència contra els acords de la mesa del Congrés pels quals es va suspendre l'activitat en la cambra baixa al març de 2020, en l'inici de l'estat d'alarma per la pandèmia de la Covid-19.

Segons han confirmat en fonts jurídiques, el ple del Tribunal de Garanties ha ajornat la votació del recurs de Vox perquè l'esborrany presentat pel magistrat Antonio Narváez, que demanava desestimar-lo, no disposava dels suports suficients.

Així, una majoria conservadora del tribunal ha imposat al ponent que modifique el projecte de sentència perquè incloga els arguments que comparteixen amb el recurs d'empara de Vox, que va qualificar de "segrest" el tancament del Congrés.

La intenció del tribunal comporta estudiar el nou esborrany de sentència en el pròxim ple, encara que les fonts anticipen que previsiblement ocorrerà el mateix que amb el primer estat d'alarma, és a dir, que es declararà inconstitucional per una ajustada votació de sis vots a cinc.

La suspensió de l'activitat parlamentària va durar un mes, del 14 de març al 13 d'abril, motivada per l'emergència sanitària que es derivava de l'adopció del primer estat d'alarma, si bé aquesta part del tribunal estima els arguments del partit de Santiago Abascal que es va vulnerar el dret al control de l'executiu per part del poder legislatiu.

Si és així finalment, seria el segon colp al govern per la seua actuació durant la pandèmia, després que el tribunal de garanties declarara inconstitucional el primer estat d'alarma. Ara tot apunta al fet que farà el mateix amb el tancament de la cambra baixa per no permetre als parlamentaris exercir les seues funcions.

També et pot interessar

stats