El Constitucional avala que Puigdemont pot presentar-se de candidat a les eleccions catalanes

L'alt tribunal no ha admés a tràmit el recurs presentat per Ciutadans contra el líder de Junts

Carles Puigdemont intervé en un acte polític del Consell per la Republica, aquest dissabte en Latour-Bas-Elne (França)
Carles Puigdemont, en un acte d'arxiu / EFE

El Tribunal Constitucional (TC) ha acordat no admetre a tràmit el recurs d'empara electoral presentada per Ciutadans contra la candidatura de l'expresident català i líder de Junts, Carles Puigdemont, a les eleccions catalanes del pròxim 12 de maig, perquè no ha vist vulnerat cap dret. Segons ha informat este dimarts la cort de garanties, la sala segona no ha vist vulnerat el dret fonamental d'accés en condicions d'igualtat als càrrecs públics electius que al·legava Ciutadans, partit que denunciava que Puigdemont no estava inscrit en el Cens Electoral de Residents-Absents fins i tot sent notòria la seua residència a Bèlgica.

Els magistrats han recordat que els partits tenen dos vies per a impugnar possibles irregularitats produïdes pel cens: una per la via administrativa, davant de l'Oficina del Cens Electoral; i una altra per la via jurisdiccional, en la jurisdicció contenciosa administrativa, a través del procés especial de tutela jurisdiccional dels drets fonamentals. Sobre este extrem, han incidit que Ciutadans no ha fet ús de cap d'estes dos vies.

Així les coses, el Constitucional ha coincidit amb el criteri del Jutjat contenciós administratiu Número 2 de Barcelona, que va desestimar la pretensió de la formació política.

Sobre l'argument de Ciutadans que Puigdemont no es pot presentar perquè té caducat el DNI, el TC ha assenyalat que el partit va tindre la possibilitat de posar en coneixement este fet quan el jutjat li va donar trasllat de l'expedient administratiu. També ha recalcat que com que no ho ha fet, ha perdut la possibilitat que el Constitucional es pronuncie en empara.

Va ser el març passat quan Ciutadans va anunciar la seua intenció d'impugnar la inscripció del líder de Junts en el cens electoral per a les eleccions catalanes del 12 de maig en considerar-la "fraudulenta" per no residir a Catalunya.

També et pot interessar

stats