El Constitucional admet a tràmit el recurs de Vox contra la llei de memòria democràtica

Els d’Abascal consideren que la llei suposa "exaltar la memòria d'uns espanyols i menysprear la d'uns altres"

Façana del Tribunal Constitucional
Façana del Tribunal Constitucional / David Benito (Shutterstock)

El Tribunal Constitucional (TC) ha admés a tràmit aquest dimarts el recurs d'inconstitucionalitat que van presentar els diputats de Vox contra la llei de memòria democràtica, per la qual cosa estudiarà si —tal com denuncien els de Santiago Abascal— el text vulnera la Constitució, segons ha informat l'òrgan de garanties.

Els dirigents de Vox van acudir a l’Alt Tribunal en considerar que la llei suposa “exaltar la memòria d'uns espanyols i menysprear la memòria d'uns altres”, amb la qual cosa —a parere seu— “es pretén dinamitar de l'imaginari col·lectiu un bàndol de la Guerra Civil, així com l'establiment, desenvolupament i posterior final del règim posterior a aquesta”.

Va ser el passat 5 d'octubre quan el ple del Senat va aprovar definitivament el projecte de llei de memòria democràtica que el govern espanyol va pactar amb Bildu, Més País, PDeCAT i PNB. Aquell dia, la Cambra Alta va rebutjar els vetos de PP, Vox, Ciutadans i UPN i no va acceptar cap de les 521 esmenes al text que venia del Congrés.

Aquesta llei, que suposa un aprofundiment en la llei de memòria històrica de 2007, va ser aprovada en Consell de Ministres el juliol de 2021 i presa en consideració pel Congrés a l'octubre del mateix any. Dos mesos després, no obstant això, es va deixar en “la nevera” en no veure l’executiu prou suports per a tirar-la avant, ja que a l'oposició del PP, Vox i Ciutadans es va sumar el rebuig inicial d'ERC.

Ara, els magistrats estudiaran si la llei de memòria democràtica és o no constitucional. Fins al moment, el tribunal no ha fixat data per a la deliberació.

També et pot interessar

stats