El Consell rebutja la instal·lació de dos parcs fotovoltaics a la Font de la Figuera

El Ministeri de Transició Ecològica té l'última paraula en aquests projectes que s'anomenen La Encina I i La Encina II, i que ocuparien una àrea d'uns 120 camps de futbol

Una imatge de la zona que podria estar afectada pels nous projectes energètics
Una imatge de la zona que podria estar afectada pels nous projectes energètics / À Punt NTC

La Conselleria de Política Territorial desaprova la instal·lació de dos parcs fotovoltaics a la Font de la Figuera, a la Costera, i ha emés ja un informe desfavorable. Els parcs fotovoltaics es projecten a cinc quilòmetres al sud de la Font de la Figuera. S'anomenen La Encina I i La Encina II, i ocuparien una àrea d'uns 120 camps de futbol. L'Ajuntament i l'Associació Terres dels Alforins ho valoren positivament, però avisen: el Ministeri de Transició Ecològica té l'última paraula. A més, preocupa un altre projecte. Una línia d'alta tensió entre Almansa i Montesa. Quatre dels municipis afectats ja han signat les al·legacions conjuntament.

Rosa Pardo, directora general de Política Territorial i Paisatge, explica que el criteri "és que no s'altere, es transforme o s'anul·le un paisatge que té un valor alt o molt alt". Però la decisió no és definitiva. El camp, per la seua banda, està dividit. Alguns agricultors havien signat contractes d'arrendament per a emplaçar les plaques solars per la falta de rendibilitat d'alguns cultius de secà, però bona part dels viticultors hi està en contra.

Des de Bodegas Arraez, el seu president, Rafael Cambra, es mostra satisfet per la decisió de la Conselleria de Territori. Cambra aposta per mantindre la lluita pel territori i recorda que els dos projectes alterarien l'agricultura de la zona i el territori. "No deixarem que Madrid ens diga què ha de ser el nostre territori", deixa clar. El responsable empresarial es mostra disposat a lluitar i aposta per negociar entre administració autonòmica, local i empreses el millor lloc on ubicar aquests parcs solars per a reduir-ne l'impacte.

Hi ha un altre projecte que faria perillar el paisatge, l'agricultura i l'enoturisme de la regió. Es tracta d'una línia d'alta tensió, de més de 70 torres d'uns 50 metres quadrats que serviria per traslladar aquesta energia alternativa. Des d'Almansa travessaria quatre termes municipals fins a Montesa. Els alcaldes de les localitats afectades s'han aliat per a presentar les al·legacions oportunes. Toni Arraez, propietari de Bogegas Arraez, destaca el fort impacte que tindria aquest projecte en la zona. "Afectarà tant l'agricultura com el turisme", resumeix. Arraez recorda que des de fa anys la zona lluita per fer-se un nom a escala turística i de paisatge, una imatge que ara es vorà afectada. "Hem guanyat la batalla dels parcs, però no hem guanyat la guerra. Queda molta faena per fer", agrega.

Per la seua banda, l'alcalde de la Font de la Figuera, Vicent Muñoz, explica que el municipi té nou propostes de parcs solars en el terme municipal. Muñoz recorda que un projecte com el que rebutja ara Territori afectaria de forma absoluta el paisatge i la realitat de la zona. Per això el ple de l'Ajuntament de la Font de la Figuera ja s'ha pronunciat en contra d'aquest projecte. "Si estem intentant afavorir l'agricultura, que les empreses agroalimentàries s'implanten al municipi, açò hauri d'implantar-se en altre tipus de sòl", resumeix. Muñoz aposta per instal·lar aquests projectes en zones més degradades i demana que els ajuntaments tinguen més poder per a pendre decisions enfront d'aquestes iniciatives.

També et pot interessar

stats