El govern valencià mobilitzarà habitatges buits i estableix la gratuïtat del Carnet Jove

S'ha aprovat l'avantprojecte de la llei d'acompanyament en els pressupostos del 2023, que reforça l'acció en política social i millora el transport públic en municipis amb menys serveis

El conseller d'Hisenda, Arcadi España, aquest dilluns durant la roda de premsa posterior al ple del Consell extraordinari
El conseller d'Hisenda, Arcadi España, aquest dilluns durant la roda de premsa posterior al ple del Consell extraordinari / Twitter: @GVAhisenda

El govern valencià ha aprovat aquest dilluns, en un ple extraordinari, l'avantprojecte de llei de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d'organització de la Generalitat, també coneguda com la llei d'acompanyament. Entre les principals mesures que incorpora enguany destaquen la mobilització d'habitatges buits, la millora del transport públic als municipis amb menys serveis i la gratuïtat del Carnet Jove per a joves de 14 a 30 anys.

Segons ha informat la vicepresidenta primera i portaveu del Consell, Aitana Mas, en la roda de premsa posterior al ple, la norma seguirà ara la tramitació rutinària i, una vegada emesos els informes del comité econòmic i social i del Consell Jurídic Consultiu, es remetrà a les Corts perquè s'aprove com a projecte de llei.

La llei d'acompanyament reforça enguany l'acció del Consell en matèria de política social, concentra competències per a guanyar efectivitat, impulsa la mobilització d'habitatges buits, millora el transport públic en els municipis amb menys serveis i augmenta la protecció sobre dues activitats amb llarga tradició a la Comunitat Valenciana, la de les societats musicals i la de la pirotècnica, que passen a ser considerades recursos turístics de primer orde.

A més, després de sotmetre's la llei al procés d'informació pública el 6 d'octubre, s'han inclòs diverses aportacions d'rganitzacions i particulars. Entre altres punts, Aitana Mas ha destacat sis apartats en l'article 33 de la Llei 14/2018 de gestió, modernització i promoció de les àrees industrials, que completa les dotacions amb instal·lacions esportives, centres d'educació infantil, serveis de salut o de prevenció de riscos laborals mancomunats o la instal·lació d'oficines bancàries "per a fer dels polígons un instrument de promoció econòmica i del benestar".

Principals mesures

  • La norma promou, entre altres mesures, que els propietaris d'habitatges deshabitats els posen en lloguer per a facilitar l'accés a l'habitatge.
  • També estableix la gratuïtat del Carnet Jove per a valencians entre 14 i 30 anys amb l'objectiu de contribuir a alleujar la inflació en aquest sector poblacional. Es preveu un estalvi de més d'un milió d'euros.
  • D'altra banda, es regula el transport a demanda a la Comunitat Valenciana, i possibilita als municipis sense servei de taxi fer ús d'aquest transport públic d'altres municipis amb què fiten.
  • Es modifica la llei de renda valenciana d'inclusió, que afegirà un nou perfil de persones beneficiàries amb caràcter urgent de l'ajuda. Es tracta dels valencians i les valencianes a l'estranger que tornen.
  • Per a refermar la funció supervisora dels serveis socials valencians s'estructura a escala legal el procés per a dur a terme la reversió de centres en l'àmbit social, es crea la figura de l'auditor per a començar el procediment i s'incorpora la figura supervisor de serveis socials amb rang de llei.
  • Destaquen també, entre altres, alguns canvis introduïts en la Llei 13/1997, que regula el tram autonòmic d'IRPF i restants tributs cedits. Així, en aquesta norma s'assimilen a cònjuges els membres de parelles de fet, si la unió compleix els requisits establits per llei i estan inscrits en el registre d'unions de fet formalitzades tant de la Comunitat Valenciana com en registres anàlegs de fora —tant d'Espanya com de tercers països—, ja que fins ara no estaven contemplats com a vàlids.
  • La norma també arreplega, a petició del Comité d'Entitats Representants de Persones amb Discapacitat de la Comunitat Valenciana (Cermi), l'adequació terminològica de la Llei 13/1997, de manera que passe a usar-se exclusivament la paraula discapacitat i les seues variants per a referir-se a les persones que pateixen una discapacitat, en lloc de l'expressió "minusvàlid", ha precisat el conseller d'Hisenda, Arcadi España.
  • Igualment queda recollit en la normativa la conversió de l'actual impost propi sobre depòsits de residus en abocadors, incineració i cogeneració a un impost cedit, amb el canvi conseqüent de tributació que comporta, després de quedar aprovat per la Llei 7/2022, de residus, del govern central.
  • Creació d'una agència de digitalització i ciberseguretat, dependent de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, que contribuirà a concentrar competències en l'àmbit tecnològic i augmentar l'efectivitat.
  • Finalment, en matèria social arreplega la prohibició que les empreses o entitats de serveis socials que hagen sigut multades amb una sanció ferma puguen accedir a contractes públics i estableix que els futurs centres residencials tindran un màxim de cent places per a assegurar la qualitat i el benestar de les persones residents.

La llei de pressupostos, al ple de divendres

Durant la roda de premsa posterior al ple extraordinari del Consell, Aitana Mas, s'ha mostrat confiada que en la reunió ordinària de divendres vinent el govern valencià donarà llum verda al projecte de la llei de pressupostos del 2023. Segons ha informat la vicepresidenta, el grup de treball continua les negociacions i "està intensificant el nombre de reunions els últims dies". "Esperem que aquest divendres es puga portar el projecte per a l'aprovació i es puga remetre a les Corts abans que acabe el mes d'octubre com a marca la llei", ha afegit.

També et pot interessar

stats