El Consell de Ministres declara zona catastròfica set grans incendis valencians d'aquest estiu

Els 120 incendis patits a tot l'Estat han obligat a evacuar unes 120.000 persones, segons ha detallat la ministra portaveu, Isabel Rodríguez

Rodríguez, aquest dimarts, en roda de premsa
Rodríguez, aquest dimarts, en roda de premsa / À Punt NTC

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts la declaració de zona catastròfica a quinze comunitats autònomes, afectades per 120 incendis, alguns d'ells grans incendis, que han provocat la mort de tres persones, ha informat la ministra portaveu del Govern, Isabel Rodríguez. La ministra ha destacat, a més, que als incendis han evacuat unes 120.000 persones, per la qual cosa el govern espanyol pretén complementar ajudes a afectats per aquestes catàstrofes. Pel que fa a la Comunitat Valenciana, s'ha declarat zona catastròfica pels incendis de Begís, Vall d'Ebo, Calles, Les Useres, Olocau, Petrer i Venta del Moro, tots ells en juliol i agost. El govern espanyol considera gran incendi tot aquell que crema més de 500 hectàrees.

Segons la ministra portaveu, l'executiu ha aprovat una sèrie de mecanismes per a la gestió de les ajudes, complementaris als dels Ministeris de l'Interior i Administracions Públiques.

Mesures de recuperació i ajudes

El Ministeri de l'Interior ha detallat les mesures de recuperació que inclou l'acord:

  • Ajudes per defunció o per incapacitat absoluta i permanent, per valor de 18.000 euros.
  • Ajudes per destrucció total de l'habitatge habitual fins a una quantia màxima de 15.120 euros.
  • Ajudes per danys que afecten l'estructura de l'habitatge habitual, fins al 50% de la valoració tècnica i amb un límit de 10.320 euros.
  • Ajudes per danys que no afecten l'estructura de l'habitatge habitual, fins al 50% de la valoració tècnica i amb un límit de 5.160 euros.
  • Ajudes per destrucció o danys en els estris domèstics de primera necessitat de l'habitatge habitual, per a la reposició o reparació, amb un límit de 2.580 euros.
  • Ajudes per danys en elements comuns d'ús general d'una comunitat de propietaris en règim de propietat horitzontal, fins al 50% de la valoració tècnica efectuada pel Consorci de Compensació d'Assegurances i amb un límit de 9.224 euros.
  • Ajudes a persones físiques o jurídiques que hagen realitzat prestacions personals i de béns: l'import total de les despeses.
  • Ajudes als titulars d'establiments industrials, mercantils i de serveis, inclosos els agraris, maritimopesquers i turístics: fins a 9.224 euros.

L'acord preveu la possibilitat que s'aprove una exempció de les taxes de l'Organisme Autònom Prefectura Central de Trànsit per a duplicats de permisos de circulació o conducció, així com baixes de vehicles sinistrats.

També inclou altres mesures d'ajuda, condicionades al que establisquen les ordes ministerials dictades per cadascun dels diversos departaments competents per a desenvolupar-les:

  • Els diversos ministeris podran declarar determinades zones d'actuació especial, així com l'emergència de les obres necessàries per a reparar els danys causats per qualsevol d'aquests sinistres en infraestructures de titularitat estatal compreses en el seu àmbit de competències.
  • El reial decret preveu la concessió d'ajudes per danys en produccions agrícoles, ramaderes, forestals i d'aqüicultura marina.
  • Beneficis fiscals: el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública concretarà l'exempció en la quota de l'impost sobre béns immobles i la reducció en la quota de l'impost sobre activitats econòmiques que corresponen als receptors d'aquestes ajudes, que com és habitual estaran exemptes de l'impost sobre la renda de les persones físiques les ajudes per danys personals.
  • Els ministeris de Treball i Economia Social i d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions podran desenvolupar mesures laborals i de Seguretat Social com a bonificacions i exempcions de quotes de Seguretat Social.
  • Ajudes a les corporacions locals: les entitats locals rebran ajudes, per un import de fins al 50 per cent, als projectes que executen les entitats locals per a reparar infraestructures, instal·lacions i equipaments municipals.

Una vegada que s'elabore un informe detallat sobre els danys causats per aquests incendis forestals i es dispose d'una valoració tècnica de la quantia, el govern espanyol en col·laboració amb les administracions autonòmiques i locals, podrà completar aquest reial decret amb l'adopció d'altres mesures complementàries a les adoptades per les administracions territorials a les quals correspon la competència en matèria de protecció civil.

Mil euros d'estalvi en el transport públic

Més de 300.000 persones s'ha registrat a la web de Renfe per a poder obtenir els abonaments de transport de Rodalia, Rodalies i mitjana distància gratuïts anunciats pel govern per a l'últim trimestre de l'any, amb la finalitat de combatre els efectes de la inflació i la pujada del preu dels combustibles. Així ho ha anunciat la titular de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, que ha destacat que es tracta d'una mesura que beneficia les famílies, els treballadors i estudiants, a més de ressaltar l'eficiència mediambiental pel menor ús del transport privat que implicarà.

Els abonaments de Renfe es podran comprar a partir de demà, una vegada que els interessats s'hagen registrat a la pàgina web de la companyia ferroviària pública. Sánchez ha explicat que, amb aquesta mesura, a Madrid una parella amb dos fills que es desplacen des dels afores de la capital estalviarà, en el període setembre-desembre, 600 euros. A Barcelona, l'estalvi serà de 750 euros i a Sevilla o València pujarà fins als 1.000 euros en els quatre mesos de vigència del pla.

El govern espanyol considera que "malgrat no existir encara un balanç detallat dels danys provocats per aquests sinistres i la seua quantia, la magnitud dels efectes i de les mesures necessàries per a superar la greu pertorbació de les condicions de vida de la població provocada, per a aconseguir el ple restabliment dels serveis públics essencials i per a recuperar la normalitat en les zones afectades justifiquen la intervenció en aquest moment de l'administració general de l'Estat".

També et pot interessar

stats