El Consell al·lega aquest dimarts contra el retall del transvasament Tajo-Segura

Consideren que contradiu els acords del Consell Nacional de l'Aigua i que suposarà menys aigua per al sud de la comunitat

Una imatge d'arxiu del transvassament
Una imatge d'arxiu del transvassament Tajo-Segura / Ministeri per a la Transició Ecològica

La Generalitat, com també va fer el govern de Múrcia, presenta aquest dimarts les al·legacions davant del Consell d'Estat sobre l'esborrany del reial decret que prepara l'executiu espanyol i que arreplega qüestions relacionades amb diversos plans hidrològics, entre d'altres les noves condicions d'explotació del transvasament Tajo-Segura.

El principal problema és que, contradient el que s'havia acordat en el Consell Nacional de l'Aigua a final de novembre, l’esborrany sí que estableix un augment del cabal ecològic del Tajo. En la pràctica, això significarà una disminució en l'assignació d'aigua a les comarques del sud, segons han denunciat també els mateixos regants.

De fet, a més de les al·legacions que presentarà aquest dimarts el Consell, hi ha prevista per a aquest dimecres una manifestació davant del ministeri organitzada pels regants, en la qual també hi haurà presents representants del govern valencià.

Així mateix, la comissió executiva nacional (CEN) del PSPV-PSOE va aprovar aquest dilluns una resolució amb què exigeix que es done compliment al text acordat en el Consell Nacional de l’Aigua sobre el transvasament. En la resolució assenyalen que la seua posició es basa en “l’aposta permanent pel diàleg, el consens i la concertació, evitant sempre els enfrontaments i les guerres al voltant de l’aigua”.

El secretari general del PSPV-PSOE i president de la Generalitat, Ximo Puig, no assistirà a la manifestació perquè estarà en la Fira del Tèxtil de Frankfurt, però va assegurar que els regants alacantins saben que el seu compromís amb el transvasament és efectiu.

També va valorar les esmenades al·legacions, afirmant que el seu govern està focalitzat en la solució de la qüestió i no en posar-hi problemes, mentre que el des del Partit Popular se situen en el problema i no en la solució, cosa que en el passat ja ha demostrat que no porta aigua, però si enfronta i divideix. "Volem aigua per sempre, que és el que es mereixen els regants d'Alacant", ha reblat el president.

Per la seua part, la síndica del PSPV-PSOE a les Corts i candidata a l'alcaldia d'Alacant, Ana Barceló, ha recalcat que els socialistes valencians volen que es mantinga l'acord que es va aprovar en el Consell Nacional de l'Aigua, que estan en constant contacte amb els agricultors i regants, i que els defensaran a la província i tota la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit, ha mostrat el "posicionament clar" del PSPV "en defensa del transvasament" i ha indicat que la Generalitat, amb alguns representants, estarà present en la manifestació del dimecres enfront del Ministeri de Transició Ecològica. A més, ha apuntat que estan preparant les al·legacions a l'escrit del govern "perquè no s'aprove" i tornar als acords en el Consell Nacional de l'Aigua.

Per la seua part, el Partit Popular de la Comunitat Valenciana considera que la presentació d’al·legacions i la participació en la manifestació a Madrid no són accions suficients, i reclamen una implicació personal de Puig. Així, el president del PPCV, Carlos Mazón, va manifestar aquest dilluns que “aquest és el moment d’estar tots junts”, i que li agradaria que el president del Consell assistira a la manifestació “i que estiguera amb tots”.

També et pot interessar

stats