El Consell dona un paper protagonista als municipis en la lluita contra el canvi climàtic

Els ajuntaments hauran d’aprovar un pla d’acció específic i es crearà la qualificació municipi de baixa emissió de carboni i resilient.

Imatge d'arxiu d'emissions a l'atmòsfera

Els municipis de la Comunitat Valenciana tindran un paper destacat en la lluita per a frenar l’impacte del canvi climàtic i per a avançar en la transició ecològica. Els ajuntaments, de fet, hauran d’aprovar un pla d’acció per a lluitar des de l'àmbit local contra l'emergència climàtica. I ho faran a partir d’una metodologia uniforme que permetrà comparar els resultats de cada lloc. Així es recull en l’esborrany de la llei que ha preparat la Conselleria d’Agricultura i al qual ha pogut accedir À Punt NTC.

El document explica que en el cas dels ajuntaments de menys de 5.000 habitants es podran aprovar els plans de forma mancomunada o individual. Inclouran, entre altres aspectes, una avaluació de les emissions de gas d’efecte hivernacle de la localitat o les possibles modificacions del planejament urbanístic i de les ordenances que permetran la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic.

Però les previsions no acaben ací. Els ajuntaments també participaran en la definició de les zones de desenvolupament prioritari per a ubicar-hi les instal·lacions d’energies renovables. De fet, entre les consideracions a tindre en compte a l’hora d’optar per aquestes zones, una serà les necessitats energètiques dels municipis afectats.

L’esborrany de la llei també recull la convicció del Consell de fomentar que les entitats locals, dins de les seues competències en matèria fiscal, incentiven el sector privat en l’aplicació de polítiques de mitigació i adaptació al canvi climàtic.

La llei, finalment, crea la qualificació municipi de baixa emissió de carboni i resilient, pel que fa a les iniciatives que es posen en marxa en l'àmbit municipal per a combatre l'emergència climàtica.

A més, l’administració valenciana en general haurà de promoure, entre d’altres, el reverdiment dels municipis, la instal·lació de punts de càrrega de vehicles elèctrics als centres de treball i edificis públics o la provisió en els nous desenvolupaments urbanístics de fonts d’energia 100% renovables que els permeta ser autosuficients.

També et pot interessar

stats