El Consell aprova l'avantprojecte de la llei valenciana LGTBI

Vol garantir la igualtat de drets de les persones homosexuals, transsexuals i bisexuals amb la resta de ciutadans.

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, en la roda de premsa posterior al Ple del Consell
La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, en la roda de premsa posterior al Ple del Consell / GVA

El ple del Govern ha aprovat l'avantprojecte de la llei per a la igualtat de persones lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals. Segons ha informat la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, en la roda de premsa posterior al ple, és la primera norma espanyola que aborda la situació d'aquestes persones, i contempla mesures com ara protocols específics sobre la salut sexual i reproductiva en l'àmbit de la sanitat, i d'altres en el camp de l'educació com la de fer front a casos d'assetjament que pateixen alguns xiquets.

 

Oltra ha destacat que aquesta nova llei suposa un pas més cap a avant, no solament en el paper, sinó en el repte de la diversitat social i en la igualtat "real i efectiva", ja que reconeix el dret d'aquestes persones a la "no-discriminació", i estableix condicions per tal que participen en tots els àmbits socials, superant estereotips i aconseguint una societat "més justa i més lliure".

La llei, ha explicat, prohibirà l'ús de mètodes, programes o teràpies d'aversió destinats a modificar l'orientació sexual, identitat o expressió de gènere de les persones. Per a açò estableix que poden arribar a considerar-se com una infracció molt greu, la qual cosa pot portar aparellades sancions que poden arribar a 45.000 euros. La vicepresidenta ha posat com a exemple els "pseudoprofessionals que venen que poden guarir l'homosexualitat amb teràpies conductuals, generant un rebuig a una conducta que per a ells és indesitjada", unes teràpies que ha qualificat de "denigrants" i que xoquen amb els drets de les persones.

Oltra ha destacat així mateix que en l'elaboració d'aquesta nova llei han sigut "crucials" les associacions LGTBI, i ha comptat amb les conselleries i els grups parlamentaris de Les Corts. La futura llei, ha precisat, regularà, per primera vegada a la Comunitat, els drets del col·lectiu LGTBI, i constituirà un instrument per a previndre agressions i corregir i eradicar qualsevol discriminació per qüestions d'orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere, desenvolupament sexual o grup familiar.

Així mateix, permetrà consolidar els avanços que s'han produït en el nostre país i donar resposta a les demandes dels col·lectius i entitats implicades en la defensa dels drets LGTBI, l'esforç dels quals ha sigut el motor dels progressos que han tingut lloc fins ara, ha assenyalat Oltra. Així, la nova llei regula aspectes necessaris per a fer-la efectiva en els diferents àmbits de la societat, com el social, familiar, educatiu, cultural, sanitari o laboral, i de les etapes de la vida, com la infància, la joventut o les persones majors. L'informe de 2016 sobre delictes d'odi del Ministeri de l'Interior evidencia que l'orientació i identitat sexual segueix estant entre les principals causes de victimització, amb 166 casos registrats, ha indicat Oltra.

En aquest sentit, la llei prestarà una atenció integral a les persones víctimes de violència per LGTBIfòbia, per a la qual cosa estableix l'elaboració d'un protocol específic i a més crearà un servei públic d'assessorament i suport per a aquestes persones, que serà extensiu als familiars. A més, estableix que els municipis de més de 100.000 habitants hauran de comptar amb grups especialitzats en la prevenció dels delictes d'odi, dins dels cossos de la Policia Local.

 

Quant al sistema sanitari públic, es promourà la realització de programes i protocols específics per a aquest col·lectiu, i inclou la garantia de l'accés a les tècniques de reproducció assistida en la sanitat pública a totes les persones amb capacitat gestant o les seues parelles en condicions d'igualtat. A més, inclou un capítol dedicat a les persones amb variacions intersexuales o amb diferències del desenvolupament sexual. La norma també preveu la creació del Consell Valencià LGTBI, que vetlarà pel desenvolupament de la llei i farà el seguiment i evolució, i de l'Espai de la Memòria LGTB.

També et pot interessar

stats