El Consell amplia els beneficis per a les famílies monoparentals

Quasi la totalitat de les sol·licituds, 9.182 al setembre, té com a figura principal una dona com a progenitora.

Quasi la totalitat de les sol·licituds, 9.182 al setembre, té com a figura principal una dona com a progenitora
Quasi la totalitat de les sol·licituds, 9.182 al setembre, té com a figura principal una dona com a progenitora / GVA

Deduccions en matrícules universitàries i de formació professional, punts per a l'elecció de centre educatiu i beques de menjador, deduccions en el tram autonòmic de l'IRPF i descomptes en Metrovalencia i TRAM. Aquestes són algunes de les qüestions que regula el Decret 19/2018, que entrarà en vigor el pròxim dilluns, i de les quals podran beneficiar-se les famílies monoparentals.

En acabar el ple del Consell, la vicepresidenta Mónica Oltra ha explicat els detalls d'aquesta línia de suport que es va iniciar en 2016 amb deduccions i exempcions en totes les taxes autonòmiques, a les quals ja tenien accés les famílies nombroses, i en 2017 amb les deduccions en el tram autonòmic de l'IRPF.

Així mateix, el reconeixement de família monoparental s'ha incorporat a les puntuacions per a l'elecció de centre educatiu i l'accés a beques de menjador. També, a la consideració de col·lectiu prioritari en l'accés a l'habitatge, en descomptes en FGV o en la millora de les prestacions en cas de ser família acollidora.

Aquestes mesures han suposat un increment en les sol·licituds dels títols, en passar de 1.515 famílies monoparentals el juny de 2015 a 9.182 al setembre d'enguany, dels quals el 94% té com a figura principal una dona.

"Les famílies monoparentals són un dels tipus d'estructura familiar que més ha crescut al llarg dels últims anys, la majoria de les quals estan constituïdes per dones com a progenitores", ha explicat Oltra. La vicepresidenta ha destacat que el govern del Botànic "ha multiplicat per sis les famílies que tenen el reconeixement de monoparentalitat i, per tant, l'accés als beneficis que s'han engegat".

Dos grups diferenciats

L'objectiu de la norma és actualitzar les definicions adaptant-se a la realitat social actual, i separa en dos grans grups les unitats familiars. D'una banda, les famílies monoparentals en les quals solament hi ha una persona progenitora, siga quina siga la raó, és a dir, d'origen, per mort o desaparició o pèrdua de la pàtria potestat d'una de les persones progenitores. 

D'altra banda, les unitats familiars en situació de monoparentalitat en les quals hi ha filles i fills amb dues persones progenitores, però amb les següents situacions: quan la guarda i custòdia és exclusiva d'una persona progenitora, si hi ha una absència temporal forçada d'una de les persones progenitores (hospitalització de llarga estada o presó), o una situació de gran dependència i, a més, hi ha una situació econòmica determinada. També, en els casos en què la progenitora ha sigut víctima de violència de gènere per part del progenitor.

A més, s'introdueixen novetats com la consideració de família monoparental de categoria especial a partir de dos fills, quan abans n’havien de ser almenys tres.

També et pot interessar

stats