El Congrés vota per segona vegada la investidura de Feijóo, destinada al fracàs

En la breu sessió d’aquest divendres es preveu que el resultat de 172 vots a favor i 178 en contra es repetisca

El candidat a la investidura, Alberto Núñez Feijóo, en la sessió del Congrés
El candidat a la investidura, Alberto Núñez Feijóo, en la sessió del Congrés / Sergio Pérez (Efe)

El Congrés dels Diputats vota aquest divendres la segona volta de la investidura del candidat del Partit Popular a la presidència del govern espanyol, Alberto Núñez Feijoó, en un nou intent per a arribar al Palau de la Moncloa que, no obstant això, està abocat al fracàs, donades les posicions anunciades pels grups polítics.

L'article 99 de la Constitució estableix que si l'aspirant proposat pel rei no aconsegueix majoria absoluta (176 vots) en el primer intent, la votació haurà de repetir-se 48 hores després. Això sí, en aquesta ocasió ja no hi haurà un debat extens del candidat amb els diferents grups parlamentaris, sinó que se celebrarà una sessió breu amb els temps taxats per a tots els intervinents.

Com ja es preveia, en la primera votació, celebrada dimecres passat, la candidatura de Feijóo va ser derrotada per 178 vots enfront dels 172. En concret, va rebre el suport dels 137 vots del PP, els 33 de Vox, un de Coalició Canària (CC) i un altre d'Unió del Poble Navarrés (UPN); mentre que el PSOE (121), Sumar (31), ERC (7), Junts (7), Bildu (6), PNB (5) i BNG (1) van votar en contra. I tot apunta al fet que en la segona el resultat serà idèntic.

Deu minuts per candidat i cap cara a cara

Aquest segon ple d'investidura començarà a les 12:15 hores, segons l'hora proposada per la presidenta del Congrés, la socialista Francina Armengol. I el primer a prendre la paraula serà Feijóo, que podrà parlar durant deu minuts, i ja no podrà establir cap cara a cara amb els seus interlocutors.

A continuació, serà el torn dels representants dels grups de major a menor, excepte el PP, que intervindrà en últim lloc. Després dels debats, es procedirà a la votació per crida de tots els diputats i diputades, que hauran d'emetre el seu vot de viva veu des dels seus escons, sent els membres del govern espanyol en funcions i els de la mesa de la cambra baixa els últims a fer-ho. La votació no podrà tindre lloc abans de les 13:22 hores, a fi de complir les 48 hores que marca la Constitució.

Noves eleccions si cap candidat aconsegueix el suport abans del 27 de novembre

Per a poder convertir-se en president en aquest segon intent, a Feijóo li basta una majoria simple del Congrés; això és, sumar més sí que no, una possibilitat que es dibuixa complicada perquè es dona per segur que ningú es mourà de la seua posició. L'encarregada de comunicar a Felip VI el resultat d'aquesta votació és la presidenta del Congrés, que es traslladarà al Palau de la Zarzuela per a tal fi.

En cas que, segons tots els pronòstics, el líder del PP fracasse en aquesta segona volta, la Constitució estableix que es podran tramitar successives propostes d'aspirants a president fins que transcórreguen dos mesos des de la primera votació, la d'aquest dimecres, 27 de setembre.

Però si en els dos mesos següents —com a tard el 27 de novembre— cap candidat aconsegueix l'aval de la cambra baixa, la Presidència del Congrés sotmetrà a la firma del rei el decret de dissolució de les dues cambres, convocarà noves eleccions i ho comunicarà al president del Senat. Segons aquests terminis, els nous comicis tindrien lloc el diumenge 14 de gener.

També et pot interessar

stats