Compte enrere per a una investidura de Feijóo en què al PP no li ixen els números

El líder popular exhibirà unitat i tindrà al Congrés el suport de fins a onze presidents del partit, entre ells, Carlos Mazón

Alberto Núñez Feijóo, a l'arribada a la trobada sobre Els Reptes del Futur, a València
Alberto Núñez Feijóo, a l'arribada a la trobada sobre "Els reptes del futur", a València / Rober Solsona (Europa Press)

Compte enrere per al ple d'investidura del líder del Partit Popular (PP) i guanyador de les eleccions del 23 de juliol, Alberto Núñez Feijóo. La sessió, que té lloc aquest dimarts al Congrés, posa en marxa els dos mesos de termini per a convocar de nou eleccions si cap candidat és investit president del govern espanyol. Reclòs al despatx del carrer Génova de Madrid, Feijóo ha dedicat aquest dilluns al discurs d'una investidura encara en l'aire per falta de només quatre vots —compten amb 172 dels 176 suports necessaris—. Ell ho ha resumit en xarxes amb només una paraula: preparació. 

L'endemà de la manifestació a Madrid contra l'amnistia, des del Partit Popular són conscients que amb el suport de la seua formació, Vox, Coalició Canària i UPN els números no els donen, però intentaran remoure consciències en seu parlamentària per les negociacions que està duent a terme Sánchez amb els independentistes. La secretària general Cuca Gamarra ha avançat que apel·laran a socialistes i dirigents “de diferents sensibilitats polítiques” perquè recapaciten davant el full de ruta de Sánchez que, diu, ara inclou en les negociacions una possible amnistia. “No hi ha més transfuguisme ideològic que eixe”, ha manifestat. 

Unes declaracions que han alçat les crítiques dels socialistes. Pilar Alegría, portaveu de l’executiva del PSOE, ha respost que l'única manera amb què el PP vol arribar al govern espanyol és fent una crida “a la traïció i al transfuguisme”. 

Feijóo també voldrà exhibir unitat i tindrà al Congrés el suport de fins a onze presidents populars, entre ells, el de la Generalitat, Carlos Mazón. Feijóo ja es va envoltar de tots els barons territorials en la protesta contra l'amnistia celebrada diumenge passat en la plaça de Felipe II, una convocatòria amb "més de 60.000 persones" que, segons els populars, va ser un "èxit".

PSOE i Sumar ja treballen en un escenari d’investidura fallida

Des del PSOE i Sumar, ja treballen en un escenari en què fracassa la investidura de Feijóo. El portaveu de la coalició, Ernest Urtasun, ha demanat al líder popular que deixe de fer-los perdre el temps: “aquesta setmana ens posarem ja a treballar definitivament en favor d’una investidura”. 

També s’ha pronunciat el president de l’executiu espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que ha apuntat que en els pròxims dies es posarà de manifest que Espanya “és un país obert, modern, tolerant, amb institucions sòlides que tradueixen en govern la voluntat expressada per tots els espanyols i espanyoles”. Des d’Esquerra Republicana, asseguren que ja estan, fins i tot, negociant detalls tècnics d'una amnistia. 

Màxima expectació política i mediàtica 

El ple està convocat per a les 12:00 hores. El president del Partit Popular exposarà el programa polític del govern i sol·licitarà la confiança de la cambra sense límit de temps. Després de la interrupció decretada per la presidenta de la cambra baixa, Francina Armengol, intervindrà un representant de cada grup parlamentari que ho haja demanat en intervencions de màxim 30 minuts. Feijóo podrà respondre en qualsevol moment del debat, de manera individual o conjunta, i els grups tindran dret a una rèplica de deu minuts.

Armengol fixarà l'hora de la votació, que serà dimecres. Serà de viva veu, i cada diputat i diputada haurà de dir: “sí”, “no” o “abstenció”. Feijóo necessita 176 vots favorables i si no arriba a eixe número, es votarà 48 hores després. 

Això trasllada la següent votació a divendres. En aquesta ocasió, al candidat li cal la majoria simple, que consisteix a rebre més sís que nos. Si no aconsegueix la confiança del Congrés, s'obri un període de dos mesos a partir de la primera votació en què poden tramitar-se noves propostes per a la investidura.  

També et pot interessar

stats