El Congrés urgeix el govern a revertir el "mal funcionament" de les cites en la Seguretat Social

PP, Ciutadans, Vox, ERC, Bildu, PDeCAT, Coalició Canària i PNB denuncien deficiències de servei de l'organisme

Imatge d'arxiu del ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá
Imatge d'arxiu del ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá / Europa Press

La majoria dels grups parlamentaris del Congrés s'han posat d'acord aquest dimarts per a urgir el govern espanyol a revertir el "mal funcionament" del servei que ofereix la Seguretat Social, especialment quant a les cites, on diversos diputats han advertit d’un "mercat negre" entre els usuaris. La queixa generalitzada de la cambra baixa s'ha produït amb motiu d'una proposició no de llei del Partit Popular per a exigir mesures a l’executiu de coalició que permeten revertir l'acumulació de "deficiències" en la Seguretat Social. La votació d'aquesta iniciativa es durà a terme en el ple d’aquest dijous.

En la defensa de la proposta, la diputada popular Elvira Rodríguez ha al·ludit a diverses notícies publicades en mitjans de comunicació que qualifiquen el servei de l'organisme com un "caos" o un "desastre" en el qual no es pot aconseguir una cita i tampoc s'atenen les telefonades. De fet, la també exministra ha arribat a referir-se a un suposat tràfic de cites, de manera que locutoris i gestories cobren uns 20 euros per guardar el torn a aquells ciutadans que volen realitzar una consulta.

En aquest context, la diputada popular ha demanat a la resta de grups parlamentaris que donen un "crit d'atenció" al govern central en aquest aspecte en forma de proposició no de llei.

Denuncien que “no hi ha forma humana” d’aconseguir cita

La portaveu d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua, ha incidit en el fet que és la Seguretat Social l'organisme de l'Administració que encapçala les queixes ciutadanes, per la qual cosa considera "correcte" denunciar la situació. En aquest sentit, ha exigit una solució "urgent" en aquest àmbit "per respecte" a la ciutadania.

Pel que fa al diputat per Alacant de Vox, Eduardo Ruiz, ha denunciat que la Seguretat Social "és un exemple del poc que li importa al govern allò públic". Així, igual que Elvira Rodríguez ha apuntat que "alguns espavilats" han fet negoci amb la gestió de cites en l'organisme.

Sobre les mancances de servei, i especialment de la dificultat d'aconseguir una cita en aquest organisme s'han pronunciat Íñigo Bariandaran, del PNB; Ana Oramas, de Coalició Canària, i Genís Boadella, del PDeCAT. 

També ho ha denunciat la diputada de Ciutadans María Muñoz, que ha insistit que "no hi ha forma humana" de demanar una cita, i ha recordat al PSOE que l'estat del benestar no consisteix només en el fet que hi haja prestacions socials, sinó també poder tindre accés a aquestes.

Per part d'Esquerra Republicana (ERC), Norma Pujol i Farré, s'ha posicionat a favor de la proposta del PP. "Sense que servisca de precedent", ha dit la diputada, el seu grup està d'acord en la necessitat "imperiosa" de corregir les deficiències de la Seguretat Social.

El PSOE acusa els populars d’aprimar l’administració 

Si bé la diputada del PSOE, Natividad González Laso, ha reconegut "desajustos" en les administracions públiques, la diputada socialista ha acusat el PP de "trilerisme polític" amb la iniciativa, perquè entén que els populars denuncien l'atenció de l'Administració al mateix temps que "aprimen" els serveis públics "cada vegada que tenen l'oportunitat de governar".

També s'ha pronunciat en aquesta línia l'adscrita a la comissió de treball d'Unides Podem, María Pérez Merino, que ha basat la seua intervenció a criticar la falta de personal de l'organisme, precisament per les polítiques mampreses en l'anterior govern del PP. Això, al seu judici, ha provocat un deteriorament del servei i una "queixa constant" per part de la ciutadania en la tramitació digital de sol·licituds i reclamacions de les administracions públiques.  

També et pot interessar

stats