El Congrés rebutja l’esmena a la totalitat de Vox a la regularització extraordinària de mig milió d'estrangers

El Partit Popular presentarà una esmena a la proposició de llei perquè excloga les persones migrants que "cometen delictes, siguen reincidents o tinguen ordre d'expulsió"

Membres de la plataforma Regularització Ja davant del Congrés
Imatge d'arxiu de membres de la plataforma Regularització Ja davant del Congrés / @regularizaciony

Tots els grups polítics han votat no este dijous al Congrés a l'esmena a la totalitat presentada per Vox a la proposició de llei nascuda d'una iniciativa legislativa popular (ILP) per a la regularització extraordinària de mig milió de persones estrangeres. La proposta va rebre el suport de 611.821 firmes a tot l'estat.

Amb 315 vots en contra, 33 de la bancada de Vox a favor i cap abstenció, l'esmena no ha prosperat. El text proposava expulsar tots els migrants en situació irregular i també les que estan en situació regular i han comés delictes dolosos. A més, plantejava que les persones amb nacionalitat espanyola "no d'origen" puguen perdre-la si són condemnades amb una pena de quatre anys o més.

Durant el debat, la diputada del PP Sofía Acedo ha informat que la formació presentarà una esmena per a deixar fora d'esta regularització la població estrangera que haja "comés delictes, siga reincident o tinga ordre d'expulsió".

La formació encapçalada per Santiago Abascal ha rebut acusacions de xenofòbia, racisme, islamofòbia i promoure el discurs d'odi pels seus plantejaments per part dels partits del bloc d'investidura. Sumar, ERC, Podem i el BNG han defensat la ILP original; el PNB ha apostat per reorientar-la a una regularització "cas per cas" i el PSOE no s'ha pronunciat sobre la mesura, que ja va avançar que esmenaria sense concretar com.

Per part seua, el PP ha dit estar en contra tant del marc de Vox "de rebuig a l'immigrant pel simple fet de ser-ho" com del PSOE "i l'esquerra radical" de "papers per a tots". La diputada popular ha defensat que "les persones estrangeres a Espanya sempre han sigut benvingudes per a treballar i aportar al teixit socioeconòmic i cultural del país, però no aquells que tenen causes judicials obertes".

Acedo també ha anunciat que el PP promourà, a través de la modificació de la directiva de residents de llarga duració, l'expulsió d'aquells estrangers que, fins i tot en situació regular, hagen sigut condemnats a penes de presó; que s'agilitzen i es complisquen els expedients de retorn d'immigrants i un reforç de les fronteres amb més mitjans per a les forces i cossos de seguretat.

També et pot interessar

stats